Política 20/07/2015

Felip VI destaca des de Bilbao que Espanya és "una gran empresa que ens uneix a tots"

Són les primeres paraules públiques del rei espanyol després de la reunió amb Artur Mas de la setmana passada. De fet, el president de la Generalitat i el cap d'estat tornaran a coincidir aquest dijous a Barcelona en el lliurament de despatxos a la nova promoció de jutges

Efe
3 min
Felip VI amb Iñigo Urkullu i el president d'honor de Freixenet, avui a Bilbao / EFE

BilbaoEl rei d'Espanya, Felip VI, ha destacat avui a Bilbao que "la gran empresa que a tots ens uneix" és Espanya i que totes les autoritats han de respectar els seus "respectius deures i obligacions constitucionals".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El monarca ha compartit un acte de lliurament d'un premi empresarial amb el lehendakari, Iñigo Urkullu, que ha advocat per intentar la reforma del model d'estat des del diàleg i l'acord i ha apostat per un "futur compartit, amb espai i llibertat per a la raó de ser" d'Euskadi.

La Universitat de Deusto ha acollit aquest matí el lliurament al president d'honor del Grup Freixenet, José Ferrer Sala, del premi Regne d'Espanya a la trajectòria empresarial, que concedeix el Cercle d'Empresaris.

Durant la cerimònia s'han barrejat les apel·lacions al reconeixement de la tasca de l'empresariat amb les referències al model territorial de l'Estat.

Felip VI ha destacat el fet que es lliuri en "aquesta estimada terra basca" un premi a un "gran empresari català, que és, al mateix temps, un gran espanyol". "Conflueixen avui aquí terres, persones, obres i sentiments que integren, des de la seva pròpia singularitat, el gran patrimoni comú de tots, la gran empresa que a tots ens pertany i ens uneix, que és Espanya", ha dit.

Sense referir-se en cap moment a Catalunya, el monarca espanyol ha assenyalat que per "assolir l'èxit" cal tenir un entorn institucional "en què les autoritats s'atinguin, ens atinguem, en tot moment als nostres respectius deures i obligacions constitucionals, i en un marc que ofereixi seguretat jurídica, respecte a la llei, confiança i estabilitat".

"I tot plegat en el si de la Unió Europea, que ja és un veritable projecte nacional d'Espanya, un projecte que ens empara i protegeix enfront de les incerteses", ha afegit.

També des del govern espanyol, el ministre de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Alfonso Alonso, ha afirmat en el mateix acte que el fet que el rei Felip VI lliuri al País Basc un premi a un empresari català "simbolitza la voluntat de cohesió i unitat" d'Espanya.

Davant d'aquests discursos, el lehendakari ha advocat per abordar la reforma constitucional que propugnen algunes instàncies "des dels fonaments mitjançant la negociació i la disposició a l'acord i al pacte".

Urkullu ha considerat que l'Estat "ha de ser una empresa comuna que reconegui la seva diversitat com una riquesa, que estableixi un sistema de relacions des del reconeixement i respecte mutu".

El president d'honor del Grup Freixenet, José Ferrer Sala, ha recollit de mans del rei espanyol el premi, una reproducció d'una medalla al mèrit de l'època de Carles III, l'original de la qual és del 1764.

L'empresari ha destacat la contribució de Joan Carles I, l'anterior monarca espanyol, a l'expansió internacional del Grup Freixenet.

Felip VI i Mas tornaran a coincidir dijous

El president de la Generalitat tornarà a coincidir amb el rei Felip VI aquest dijous a Barcelona en el lliurament de despatxos a la nova promoció de jutges, després d'haver-se vist divendres passat en una audiència al palau de la Zarzuela.

En la cerimònia, que es farà a partir de les dotze del migdia al Palau de Congressos de Catalunya, està previst que intervinguin, a més del monarca, el president del Tribunal Suprem (TS) i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, i la directora de l'Escola Judicial, Gemma Espinosa.

Mas i el rei es van reunir divendres a la Zarzuela en una trobada de la qual no hi ha hagut ni comunicats ni declaracions. Va ser la primera visita que van mantenir tots dos des que el rei va ser proclamat el juny del 2014, tot i que han coincidit en diversos actes a Catalunya als quals ha assistit el monarca; l'últim, el Fòrum Impulsa del mes passat a Girona.

El viatge de Mas a Madrid i ara el del monarca a Barcelona es produeixen quan falten poc més dos mesos per a les eleccions catalanes del 27 de setembre i després d'haver pactat una llista d'unitat amb ERC, CDC i les entitats sobiranistes amb l'objectiu d'obtenir un mandat clar a favor de la independència de Catalunya.

stats