EUSKADI BUSCA LA PAU
Política 24/08/2012

Fernández Díaz justifica el tercer grau d'Uribetxeberria

La llei penitenciària és clara i ignorar-la hauria estat prevaricar. Així va justificar el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, el tercer grau penitenciari per al pres etarra malalt terminal de càncer.

Marc Colomer
2 min
El pres etarra, ahir, a la finestra barrada de l'habitació de l'hospital on segueix intern.

BARCELONAEls 10 o 15 dies que encara es pot allargar la decisió sobre la llibertat vigilada del pres d'ETA malalt terminal Iosu Uribetxeberria amenacen de ser un autèntic malson per al govern espanyol, que en l'intent de fer contents propis i aliens ha acabat per no satisfer a ningú. El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va haver de tornar a justificar ahir el tercer grau concedit a Uribetxeberria, que dimecres va deixar la vaga de fam després de dues setmanes i ahir es va tornar a sotmetre a radioteràpia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fernández Díaz va admetre que li "dol" haver de concedir el tercer grau al condemnat pel segrest de José A. Ortega Lara però que no fer-ho hauria estat "prevaricar". El cert és que la normativa penitenciària espanyola és inequívoca quan estableix un règim de llibertat condicional per als presos malalts molt greus, com és el cas.

De fet, Fernández recordava ahir que fins a 23 presos d'ETA han estat excarcerats abans seguint la normativa. I va posar damunt la taula que 18 dels 23 van ser excarcerats amb Jaime Mayor Oreja de ministre, en un dard directe al seu company de partit, de l'ala més dura del PP i que ha criticat el govern pel cas.

Fernández Díaz optava així per l'atac com la millor defensa en vista de les crítiques de l'ala dura del seu propi partit i entorn. L'alcaldessa de Madrid, Esperanza Aguirre, se sumava ahir a Mayor Oreja i Alejo Vidal-Quadras en criticar el tercer grau per a Iosu Uribetxeberria, que ella no hauria "aplicat". Set víctimes d'ETA vinculades a l'AVT van amenaçar ahir amb una vaga de fam si Uribetxeberria surt al carrer.

Els presos entren a l'escena

Ahir va entrar a l'escena també l'EPPK, el col·lectiu de presos d'ETA, que, després de reconèixer el "sofriment" provocat pel conflicte, van considerar en un comunicat al diari Gara que el cas Uribetxeberria marca un punt de no retorn i "l'esgotament" de la política de dispersió. El govern espanyol no va trigar a respondre que la política antiterrorista no ha canviat en res.

En qualsevol cas, la plataforma de suport als presos bascos Herrira va suspendre ahir la manifestació prevista per avui a Bilbao després que la prohibís l'Audiència Nacional. Això sí, manté les protestes diàries. Ahir es van sumar a la vaga de fam que mantenien uns 150 presos una vintena més d'integrants d'Herrira concentrats davant l'hospital on segueix intern Uribetxeberria. El pols segueix vigent.

stats