Política 09/08/2020

La Fiscalia investiga Aragonès per injúries a la Corona

També obre diligències contra Ana Pontón (BNG) i Teresa Rodríguez (Endavant Andalusia)

Ara
2 min
Aragonès veu lluny un acord amb el PSOE i reclama concreció: "A dia d'avui hauríem de votar 'no' "

BarcelonaLa Fiscalia de l'Audiència Nacional ha obert una investigació contra el vicepresident del Govern i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, per presumptes injúries greus a la Corona, segons ha avançat aquest diumenge el diari Abc i han confirmat fonts del ministeri públic a l'ARA. Les mateixes fonts expliquen que també s'han obert diligències pel mateix delicte contra la portaveu del BNG, Ana Pontón, i la líder d'Endavant Andalusia, Teresa Rodríguez. Va ser l'entitat monàrquica Concordia Real Española, que ha nascut recentment, qui va denunciar diverses declaracions dels tres dirigents contra Joan Carles I i la Corona. Segons el rotatiu, ja s'ha encarregat la investigació a una fiscal, que ara haurà de determinar si els pronunciaments traslladats per l'associació són constitutius de delicte i, per tant, si procedeix presentar una querella contra els polítics afectats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aragonès havia qualificat recentment la monarquia de "corrupta per definició" i havia titllat la família Borbó d'"organització criminal". També Pontón i Rodríguez s'han mostrat partidàries en els últims dies que s'investigui la casa reial i s'han referit a la presumpta corrupció dels membres de la monarquia, als quals han acusat de ser uns "lladres". Fonts d’ERC han apuntat a l'ACN que no han rebut cap tipus de documentació de la Fiscalia, però en una entrevista a la mateixa agència divendres passat el vicepresident va dir que ningú el faria "callar" i que seguiria denunciant la monarquia espanyola, i va insistir en qualificar-la d'"antidemocràtica".

Injuriar o calumniar greument els membres de la família reial, tal com denuncia Concordia Real Española, està penat al Codi Penal amb entre sis mesos i dos anys de presó. Fonts jurídiques citades per l'Abc, però, dubten del recorregut de la investigació sobre Aragonès, Pontón i Rodríguez. Entre d'altres, perquè el Tribunal Europeu de Drets Humans ja va condemnar Espanya el 2018 a indemnitzar els dos joves multats per haver cremat fotos del rei a Girona, entenent que aquells fets s'emparaven en la llibertat d'expressió. Segons l'entitat monàrquica, els comentaris dels tres dirigents no entrarien dins d'aquesta llibertat perquè superen "el límit de la mera crítica o comentari".

Sigui com sigui, ERC s'enfronta en paral·lel a una altra amenaça al president del Parlament, Roger Torrent, que ha provocat un nou enfrontament amb el seu soci de Govern, JxCat. El motiu és l'advertiment que els lletrats de la cambra van fer divendres que part dels textos en contra de la monarquia aprovats a l'hemicicle podrien contravenir resolucions anteriors del Tribunal Constitucional (TC), que ha advertit reiteradament Torrent contra admetre debats que qüestionin la Corona. Els lletrats van afirmar que no farien constar aquests textos al Butlletí Oficial del Parlament (BOPC), cosa que va portar JxCat i el president Quim Torra a exigir que les resolucions es facin públiques.

stats