Política 19/12/2019

La Fiscalia reclama que s'executi la inhabilitació de Junqueras i que se li retiri la condició d'eurodiputat

Llarena pregunta a les parts sobre l'abast de la immunitat en relació a Puigdemont i Comín

Ot Serra
2 min
Oriol Junqueras declarant davant del Tribunal Suprem

MadridLa Fiscalia reclama que s'executi la inhabilitació d'Oriol Junqueras –Manuel Marchena la va deixar en suspens fins que no resolgués Luxemburg– i que el Parlament Europeu retiri la condició d'eurodiputat al líder d'Esquerra. El ministeri públic ja ha traslladat a l'alt tribunal el seu posicionament, després que el Suprem hagi demanat a les parts que en un termini de cinc dies es pronunciïn sobre l'abast de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).

La Fiscalia constata que Luxemburg resol que Junqueras tenia immunitat quan va ser elegit a les eleccions del 26 de maig i que la mesura de presó provisional s'hauria d'haver aixecat a l'espera de la tramitació d'un suplicatori al Parlament Europeu. Aquesta, però, és una pantalla passada. "La immunitat de desplaçament no hauria impedit, en cap cas, la continuació del procediment fins al dictat i execució de la sentència. Per això, Junqueras no està actualment subjecte a cap mesura cautelar, sinó executòriament condemnat", rebla el ministeri públic.

Un cop coneguda la decisió de Luxemburg, el Suprem ha comunicat que estudiarà "en profunditat" l'abast de la immunitat de Junqueras reconeguda pel TJUE quan va ser elegit eurodiputat. A més de la Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat, Vox i la defensa del líder d'Esquerra també s'hauran de pronunciar i, posteriorment, el tribunal resoldrà. ERC ja ha anunciat que demanarà que s'anul·li la sentència i es deixi Junqueras en llibertat. El ministeri públic ja era partidari d'impedir que Junqueras sortís de la presó per prometre el càrrec i obtenir l'acta d'eurodiputat, mentre que l'Advocacia de l'Estat va opinar que el Suprem havia de permetre que el líder d'ERC acudís al Congrés per acatar la Constitució.

Els efectes sobre Puigdemont i Comín

La decisió del TJUE sobre Junqueras pot tenir un efecte sobre Carles Puigdemont i Toni Comín, que també són eurodiputats electes i, com que són a l'exili, no han sigut jutjats ni condemnats. El jutge instructor de la causa contra el Procés al Tribunal Suprem, Pablo Llarena, dona cinc dies a les parts perquè es pronunciïn sobre l'abast que la resolució del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) pot tenir en Carles Puigdemont i Toni Comín, també eurodiputats electes. En declaracions a La Sexta, l'advocat Gonzalo Boye ja ha considerat que Llarena hauria d'aixecar l'euroordre.

stats