Política 02/03/2016

La Fiscalia es resisteix a facilitar al TSJC l'informe en què s'oposava a querellar-se contra Mas pel 9-N

Joan Manel Abril, jutge instructor de la causa sobre la jornada de partipació, havia requerit el document la setmana passada

Ara
1 min
La multitud que esperava Mas davant del TSJC, ciutadans i periodistes. El president saluda des de les escales / MANOLO GARCÍA

BarcelonaLa Fiscalia ha rebutjat lliurar al jutge del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que investiga la causa del 9-N l'informe de la cúpula dels fiscals catalans que al novembre del 2014 es van oposar a presentar una querella contra Artur Mas per la jornada de participació, segons han informat a l'agència Efe fonts jurídiques. Els fiscals que porten el cas han presentat un recurs contra la interlocutòria en la qual Joan Manel Abril –el jutge instructor– els emplaçava a lliurar l'informe contrari a la querella. Finalment, però, va ser presentada a instàncies de la Fiscalia General de l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els fiscals Francisco Bañeres –tinent fiscal del TSJC– i Emilio Sánchez Ulled –fiscal Anticorrupció– argumenten en el seu recurs que l'informe de la junta de fiscals del novembre del 2014 no té cap valor probatori per "dirimir" el que s'investiga en la causa. És a dir, determinar si el Govern va cometre un delicte de desobediència a l'hora de seguir endavant amb el 9-N un cop suspès per part del Tribunal Constitucional (TC). En l'informe de la junta, els fiscals del TSJC van examinar la jurisprudència del Tribunal Suprem en el delicte de desobediència i van concloure que no existien fonaments jurídics per imputar els membres del Govern arran de la consulta alternativa.

Aquesta decisió arriba pocs dies després que hagi pres possessió del càrrec Jesús María Barrientos com a nou president del TSJC. En la seva intervenció, Barrientos va assegurar que el "debat social obert a Catalunya" s'havia de resoldre lluny dels tribunals. També va recordar al Parlament que la seva legitimitat emana de la Constitució del 1978.

stats