Política 18/12/2020

El judici contra l'activista Marcel Vivet s'ajorna fins al 22 de febrer per l'absència de dos testimonis dels Mossos

La Fiscalia ha demanat que se suspengui amb l'aval de la Generalitat i l'oposició de la defensa

Mireia Esteve
2 min
Imatge de Marcel Vivet a la sortida de l'Audiència de Barcelona

BarcelonaGir de guió d'última hora a l'inici del judici de l'activista badaloní Marcel Vivet, processat per la manifestació del setembre del 2018 contra el sindicat policial Jusapol. Amb totes les parts ja dins l'Audiència de Barcelona, la Fiscalia ha demanat suspendre el judici davant l'absència de dos dels set agents dels Mossos que havien de testificar i que han al·legat malaltia. El tribunal ha accedit a la petició, que ha avalat la Generalitat –personada com a acusació particular– i ha rebutjat la defensa, i ha acordat ajornar la sessió fins al 22 de febrer.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un dels dos agents era pèrit i l'altre formava part del dispositiu policial que va actuar durant la manifestació del 2018. L'advocat de Vivet, Carles Hurtado, ha assegurat que els dos policies eren "irrellevants" per a la tesi de la part acusadora i ha denunciat que un d'ells es va agafar la baixa fa 24 hores. "Ha sigut una maniobra per no celebrar un judici que comprometia l'actuació de la Generalitat i els Mossos d'Esquadra", ha afirmat Hurtado en declaracions als mitjans de comunicació després de la suspensió de la vista. De fet, el mateix Marcel Vivet ha denunciat un caràcter electoralista en la suspensió del judici perquè es farà després de les eleccions del 14-F: "L'ajornen fins després de les eleccions per així descarregar de pressió els que realment són els culpables: el ministeri de l'Interior i la Generalitat".

Tal com va avançar l'ARA dimecres, el Govern havia ofert un pacte a l'acusat, defensat per Alerta Solidària, per rebaixar l'acusació i evitar que entrés a la presó. Ara bé, segons Hurtado, un cop dins la sala, la lletrada de la Generalitat els ha dit que les acusacions inicials que demanaven es mantenien: "No hi ha hagut cap tipus de voluntat d'iniciar el judici amb cap tipus de rebaixa de les acusacions inicials". També ho ha fet la Fiscalia, però en el seu cas el ministeri públic ja tenia la voluntat, per ara, de mantenir la petició de fins a sis anys de presó per desordres públics, atemptat a l'autoritat i lesions a mossos. Caldrà veure si l'ajornament del judici deixa marge per a un canvi d'opinió.

"Una jugada penosa i ridícula"

"És una jugada penosa i ridícula", ha etzibat Marcel Vivet un cop fora de l'Audiència de Barcelona, que ha titllat de "mentida" el pacte que la Generalitat havia ofert aquesta setmana a la defensa. Vivet considera que el seu cas és un més de la "repressió" que viu el moviment independentista però que, en la seva causa, la Generalitat també hi està implicada. Vivet ha acusat el cos dels Mossos d'Esquadra "d'actuar premeditadament" escrivint atestats policials amb delictes que ha assegurat no haver comès. "Sempre he estat obert al diàleg, però sempre he dit que no admetria humiliacions", ha avisat.

Un centenar de persones s'han concentrat a primera hora al passeig Lluís Companys en suport a Vivet, que és militant de La Forja i Guanyem Badalona i que ha arribat amb el puny alçat i entre crits de "Prou repressió, Marcel absolució". Entre els representants polítics hi havia la candidata de la CUP i Guanyem el 14-F, Dolors Sabater, i el diputat cupaire al Congrés Albert Botran. També hi havia els diputats d’ERC Ferran Civit i José Rodríguez, així com també la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, o l'activista de Viladecans Tamara Carrasco.

stats