Política 13/06/2017

Esteve deixa la secretaria general de Governació i passa a ocupar la direcció del Gabinet Jurídic del Govern

El número dos del departament de Borràs està investigat pel TSJC per la licitació de l'acord marc per comprar urnes. Munté envia un missatge de "tranquil·litat" a funcionaris i empreses implicats en el procediment administratiu

Núria Orriols
2 min
El fins ara secretari general de Governació, Francesc Esteve

BarcelonaRemodelació al Govern dels càrrecs intermitjos. El Consell Executiu ha acordat una sèrie de nous nomenaments aquest dimarts que afecten al departament de Governació i de Presidència. El fins ara número dos de la conselleria de Meritxell Borràs, el secretari general, Francesc Esteve, passarà a ser director del Gabinet Jurídic de la Generalitat, que depèn de la conselleria de Presidència. És a dir, màxim cap dels serveis jurídics del Govern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Esteve està investigat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per haver impulsat l'acord per comprar urnes i forma part de la mesa de contractació del procediment administratiu per habilitar les empreses a les quals, en un moment donat, se'ls pot encarregar la fabricació d'urnes. El seu lloc a la secretaria general del departament de Governació estarà ocupat per Meritxell Masó i Carbó, que fins ara era secretària d'administració i funció pública. A la vegada, s'ha nomenat per a aquest càrrec la fins ara directora general de modernització i innovació de l'administració al departament de Governació, Ester Obach.

Aquests moviments, segons la consellera de la Presidència, Neus Munté, obeeixen al nomenament de Margarida Gil com a membre del Consell de Garanties Estatutàries, una plaça que fins ara estava pendent de nomenar i vacant en aquest organisme -que substituirà Eliseo Aja-. També ha asseverat que el nomenament d'Esteve es deu a la seva "pulcritud" a l'hora d'exercir la seva tasca al departament de Governació.

La remodelació es produeix el mateix dia de l'anunci de la fiscalia de posar en coneixement l'anunci de la data i la pregunta del passat 9 de juny, en què el president, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, van anunciar que el referèndum se celebraria el proper 1 d'octubre i se sotmetria a votació de la ciutadania la següent pregunta: "¿Vol que Catalunya esdevingui un estat independent en forma de república?". Sobre el nou pas de la fiscalia, Munté ha assegurat que no s'ha notificat encara la querella ni a Borràs ni a Esteve i que és un "mal símptoma" que aquest tipus de procediments es coneguin i "s'amplifiquin" abans a través dels mitjans de comunicació.

Tanmateix, Munté ha volgut enviar un missatge de tranquil·litat als funcionaris i a les empreses que s'impliquin en la licitació de la compra d'urnes reiterant que forma part de les competències de la Generalitat i és un acte administratiu ajustat a dret.

La fiscalia considera que amb la fixació al calendari de la consulta, es fa més evident que l'impuls de la compra d'urnes és pel referèndum i no per unes eleccions tal com defensa el departament de Governació.

Altres nomenaments

El Govern també ha fet altres nomenaments en aquest Consell Executiu. Ha situat Núria Balada Cardona com a nova presidenta de l'Institut Català de les Dones, després de cessar Teresa Pitarch, afí a l'exconseller Germà Gordó, un cop va comunicar que es donava de baixa del Partit Demòcrata arran de la decisió de demanar l'escó de Junts pel Sí a l'exconseller de Justícia. Fins ara, Balada era directora executiva de l'Institut Català de les Dones i vicepresidenta del Consell Nacional de Dones de Catalunya. Al seu lloc, s'hi situa Núria Ramon Pérez.

stats