Política 23/12/2020

Gerry Adams trasllada "tot el suport" a Junqueras i Romeva i critica que estiguin empresonats

L'exlíder del Sinn Féin diu que el pas per la presó és "gairebé una part necessària de la lluita"

Ara
2 min
Gerry Adams, president del Sinn Féin, és una de les veus europees que s’han manifestat.

BarcelonaL'exlíder del Sinn Féin, Gerry Adams, ha traslladat aquest dimecres al president d'ERC, Oriol Junqueras, i a l'exconseller Raül Romeva "tot el suport" per la seva situació. Ho ha fet a través d'una reunió telemàtica en connexió amb la presó de Lledoners. "Els vincles entre la lluita del poble català i irlandès són de fa molt temps", ha dit Adams a la trobada virtual, en la qual també ha participat el president del comitè nacional del Sinn Féin, Declan Kearney.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant la conversa amb el líder republicà i l'exconseller, Adams ha dit que la presó "no és un lloc agradable" per estar-se per Nadal –ell també va passar per la presó–, però ha subratllat a Junqueras i Romeva que quan mirin "enrere" veuran "aquests dies gairebé com una part necessària de la lluita" per aconseguir la "llibertat del poble català". "El fet de saber que teniu raó espero que sigui un petit consol per a vosaltres", ha conclòs.

Segons recull l'ACN, durant la trobada Junqueras ha agraït a Adams el suport i l'ha qualificat de "molt important" per a "la lluita comuna pels drets humans i la democràcia". Romeva ha confiat poder trobar-se aviat en persona amb Adams per "compartir la lluita comuna per la democràcia i l'autodeterminació".

Un suport que ve de lluny

A la trobada també hi han participat la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i l'eurodiputat republicà i responsable de la política internacional d'Esquerra, Jordi Solé. No és la primera vegada que l'exlíder nord-irlandès expressa la solidaritat en aquests termes.

Fa temps Adams ja va denunciar la situació dels presos polítics catalans. L'any 2018, per exemple, va demanar a "la comunitat internacional i a la Unió Europea" que es posessin al costat dels líders polítics catalans que defensen el dret a l'autodeterminació: "Hi han de tenir un paper".

"Empresonar per permetre que hi hagi un Parlament o per obrir uns col·legis electorals no està bé", va criticar llavors, i també va lamentar que estiguin tancats a la presó pel fet d'haver "expressat una opinió política" o haver tirat endavant "mètodes democràtics" per expressar un posicionament polític, com va ser el referèndum de l'1 d'Octubre.

stats