Política 05/10/2019

El Govern pensa en Budó per respondre la moció de censura de Ciutadans

L'executiu acusa el partit taronja "d'instrumentalitzar" el debat amb finalitats electorals

Núria Orriols
3 min
Meritxell Budó: “Demano valentia a Pedro Sánchez  per afrontar el diàleg sense exclusions”

BarcelonaEl Parlament debatrà dilluns la moció de censura promoguda per Ciutadans contra el president de la Generalitat, Quim Torra. La candidata a substituir-lo al capdavant del Govern (tot i que no té el suficient suport de la cambra catalana) és la diputada taronja Lorena Roldán, que, en circumstàncies normals, hauria de confrontar el seu discurs amb el de l'actual president. Ara bé, segons diverses fonts consultades per l'ARA, l'executiu es planteja que sigui la portaveu i consellera de la Presidència, Meritxell Budó, qui respongui a Ciutadans i no el mateix president.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts del departament de Budó explicaven aquest divendres a l'ARA que s'està acabant de treballar aquesta proposta i que encara no està "tancada". Des de l’entorn del president declinen valorar cap opció, però afirmen que per a ells aquest és un debat "instrumentalitzat per Cs" amb "finalitats electorals" a les portes de la campanya del 10-N. En tot cas, l'executiu no té cap intenció de situar aquesta moció de censura entre les prioritats de la setmana, tenint en compte que ni tan sols els partits constitucionalistes votaran units la moció –el PSC ja se n'ha desmarcat–. Encara que ho fessin, PP i Cs necessitarien encara el suport dels comuns i de la CUP per arribar a la majoria absoluta necessària, una opció del tot descartada per aquestes dues formacions.

El precedent més immediat és la moció de censura del 2001 del llavors líder socialista, Pasqual Maragall, contra el president, Jordi Pujol. El cap de l'executiu no va parlar en tot el debat al Parlament i li va cedir el protagonisme a Artur Mas, conseller en cap i futur candidat de CiU, nomenat un any després per afrontar a les eleccions del 2003. Tot i això, les intencions són diferents: la decisió de Torra en relació a Budó no s'ha de llegir en clau successòria –no és un dels noms que aspiren a ser candidats, com els de Laura Borràs, Damià Calvet o Marc Castells–.

L'any 2001 la decisió de Pujol va produir un cop d'efecte, ja que el president no havia delegat mai la resposta i bona part del debat va girar entorn d'aquest fet. En la primera moció de censura de l'any 1982, Pujol sí que va respondre al diputat del PSUC Josep Benet.

El transcurs del debat

El debat sobre la moció de censura està establert al reglament del Parlament. Està previst que comenci a les deu del matí i es podria allargar fins entrada la nit. El debat l'obrirà un diputat de Cs –probablement el president del grup parlamentari, Carlos Carrizosa–, i després pot intervenir, si vol, el Govern. És en aquest punt quan, si s'acaba d'acordar, Budó assumiria la versió de l'executiu en un termini de trenta minuts.

Els diputats Lorena Roldán i Carlos Carrizosa, aquest matí al Parlament

A continuació, sense limitació de temps, pot intervenir el candidat proposat –en aquest cas, Lorena Roldán–, i després els representants de tots els grups parlamentaris amb un temps de mitja hora.

La moció de censura només tirarà endavant si aconsegueix la majoria absoluta de la cambra. Roldán no ho aconseguirà, perquè només té garantits els vots dels seus diputats (36) i el PP (4). El PSC (17) ja ha anunciat que s'abstindrà, mentre que els comuns, JxCat, ERC i la CUP hi votaran en contra (76, ja que Carles Puigdemont i Toni Comín no poden exercir el vot).

stats