Política 22/04/2016

El Govern acusa Rajoy de respondre amb "més tribunals i menys política"

Neus Munté avisa que la judicialització de la política "reforça i augmenta l'escepticisme" dels catalans vers l'Estat

Laia Vicens
3 min
La portaveu del Govern, Neus Munté, ha descartat el full de ruta proposat pel president valencià de tornar a l'Estatut. / ACN

Barcelona"Només 48 hores després que el president Puigdemont s'entrevistés amb Rajoy i li demanés més política i menys tribunals, la resposta del govern espanyol és la de més tribunals i menys política". Així ha valorat la portaveu del Govern, Neus Munté, el "bloqueig" que suposa la nova bateria de recursos del govern espanyol contra lleis aprovades pel Parlament de Catalunya, després que aquest divendres el consell de ministres hagi aprovat dur al Tribunal Constitucional la llei que regula els pisos buits, la llei d'igualtat entre homes i dones i la d'activitat dels governs locals. Segons ha dit, aquestes decisions del govern espanyol poden dur moltes persones a "entendre la posició del govern català més que no pas la del govern espanyol".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Munté ha fet especial incidència en el fet que l'anunci de les impugnacions hagi arribat poques hores després de la trobada entre els presidents català i espanyol. "No deixa de ser curiós que després de la petició tan explícita [de no judicialitzar la política], la resposta sigui tan clara, rotunda i nítida". En aquesta línia, la portaveu de l'executiu de Puigdemont ha avisat que la judicialització del procés "reforça i augmenta l'escepticisme" del Govern i dels catalans vers l'Estat, però també, ha dit, referma el "compromís" de seguir desplegant el full de ruta independentista.

La portaveu del Govern ha acusat el govern espanyol d'"atacar" l'autonomia municipal i la igualtat entre home i dona i de "defensar" els grans tenidors dels pisos buits en lloc de "defensar els més vulnerables". "El Govern continuarà defensant els drets socials dels ciutadans de Catalunya", ha promès Munté, en relació a les tres lleis suspeses. Tot i això, ha avisat que presentaran les al·legacions corresponents per defensar que en cap cas és una invasió de competències, tal com al·lega el govern de Rajoy.

Munté també ha concretat que els 11 milions d'euros que s'han recaptat a través de l'impost sobre els pisos buits des que va començar a aplicar-se el tribut, l'1 de març, no es tornaran en cap cas, sinó que es destinaran a comprar gairebé 300 pisos per destinar-los a lloguer social, tal com estava previst.

Un govern en funcions "elàstic"

Munté ha acusat el govern espanyol d'entendre el fet d'estar en funcions com un concepte "elàstic" i d'estar-ho per a allò que li interessa". "Estan en funcions per no comparèixer al Congrés però sí per impugnar i demanar la suspensió automàtica de les tres lleis", ha lamentat la portaveu.

Munté també ha dit que la trobada prevista per a dijous que ve entre el vicepresident econòmic del Govern, Oriol Junqueras, i la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, "no perd sentit" després de la impugnació i ha avançat que Junqueras hi anirà amb "l'ànim" de defensar els punts previstos al document de 46 punts que Puigdemont va entregar a Rajoy.

Mas: "Gairebé sempre que arribes a un acord amb Rajoy és impossible que es compleixi"

Qui també ha criticat la impugnació de les tres lleis ha estat l'expresident de la Generalitat i president de CDC, Artur Mas, que ha constatat que Mariano Rajoy gairebé mai compleix els seus acords. "Parlar-hi no és desagradable, ho he dit sempre. És més difícil arribar a acords però no és impossible. I gairebé sempre que arribes a un acord és impossible que es compleixi". Així ha resumit la seva experiència i ha subratllat que a Puigdemont li ha tornat a passar el mateix. Segons ha dit, just 48 hores més tard de la reunió han vingut les "clatellades" en forma de recursos al TC.

stats