Política 11/06/2019

El Govern creu que el moment per reunir-se amb Sánchez arribarà un cop sigui investit

Torra es reuneix amb ERC en la ronda de contactes per respondre a la sentència del Suprem

Aleix Moldes
2 min
Torra es reuneix amb ERC en la ronda de contactes amb els partits i les entitats sobiranistes

BarcelonaDemà farà una setmana que el president del Govern, Quim Torra, va sol·licitar una reunió "urgent" al president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, per tractar "les qüestions més urgents i transcendents d'acord amb els mandats" sorgits del cicle electoral tant a Catalunya com a Espanya. El líder del PSOE, que no té cap intenció d'accelerar aquesta trobada, no ha ni respost i la Generalitat ja es dona per al·ludida. "Encara no hem rebut la resposta oficial de Sánchez. Confiem que, si és capaç de ser investit i de nomenar un govern, serà el moment de seure a dialogar", ha indicat la portaveu de l'executiu, Meritxell Budó.

La intenció de la Generalitat de reprendre el diàleg amb el PSOE allà on el van deixar al Palau de Pedralbes a finals de l'any passat continua vigent, però el Govern és conscient que, ara per ara, les prioritats del president en funcions espanyol passen per la seva investidura. Una de les qüestions principals que Torra vol posar sobre la taula en la reunió amb Sánchez és la repressió de l'Estat contra el moviment independentista, especialment pel que fa al judici al Tribunal Suprem, que aquest dimecres quedarà vist per a sentència.

Precisament aquest dimarts el president ha prosseguit amb la ronda de contactes amb els partits i les entitats sobiranistes per emprendre conjuntament la resposta a una hipotètica sentència condemnatòria del Suprem. I ha estat el torn d'ERC, encapçalada pel president del grup parlamentari, Sergi Sabrià. A la sortida, Sabrià ha celebrat que s'hagi posat en marxa aquesta ronda de reunions que, segons ha apuntat, haurà d'acabar amb un grup de treball estable entre tots els partits i entitats que s'hi vulguin sumar.

Com la setmana passada amb Òmnium i l'ANC, de la reunió no n'ha sortit cap proposta concreta. De fet, Esquerra ha preferit no fer públic ni tan sols el seu posicionament com a partit. "Podríem perjudicar l'acord", ha indicat Sabrià. Segons ell, la "principal prioritat" del seu partit un cop acabat el cicle electoral és "la unitat estratègica".

En la reunió també hi havia la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, però no l'adjunt a la presidència i vicepresident del Govern, Pere Aragonès. Els republicans volen diferenciar el partit de la institució i fins i tot han plantejat que les opinions de tots els partits i entitats tinguin el mateix valor, sense que la del Govern hagi de ser la preeminent.

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, també ha evitat fer cap mena de concreció i ha avançat que serà Torra qui detallarà el següent pas un cop s'hagi reunit amb tots els partits i les entitats.

L'executiu reclama la llibertat dels presos polítics

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha reclamat que els presos polítics siguin alliberats immediatament un cop s'acabi el judici al Tribunal Suprem. Budó no vol pensar que la sentència ja estigui escrita: "Seria gravíssim que ens ho arribéssim a plantejar", ha respost en roda de premsa. Segons ella, la "unitat estratègica" del sobiranisme serà la resposta a una sentència condemnatòria, tot i que encara no està clar quin serà el camí que impulsarà el Govern. "Sortirà de les reunions del president Quim Torra amb les entitats i els partits", ha assenyalat.

stats