Política 01/12/2020

El Govern explicarà el protocol de les eleccions en pandèmia als partits divendres

Budó diu que l'executiu té voluntat de "consensuar" les mesures

Quim Bertomeu / Núria Orriols / Mireia Esteve
4 min
Els membres del Consell Executiu amb Budó i Aragonès al capdavant aquest dimecres

BarcelonaLes eleccions del 14 de febrer seran sensibles per molts motius, potser el principal perquè són les primeres que es faran des que va esclatar la pandèmia. Per abordar totes les incògnites que el covid genera sobre els comicis, el Govern es va comprometre a fer una taula de partits per informar i debatre amb els grups parlamentaris tots els dubtes que pugui suscitar el procés electoral. Segons ha pogut saber l'ARA i ha confirmat la portaveu, Meritxell Budó, el Govern, d'acord amb el president del Parlament, Roger Torrent, ja ha convocat els grups per a una primera reunió aquest divendres a les 12 hores a l'auditori de la cambra catalana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ha explicat la portaveu després de la reunió del consell executiu, la idea del Govern és exposar el protocol per fer les eleccions amb "totes les garanties democràtiques i sanitàries", de manera que el Procicat es podria reunir abans de divendres per aprovar-lo. Si s'hagués de valorar la possibilitat d'ajornar les eleccions per la pandèmia -que de moment el Govern ha dit que no ho contempla-, la portaveu ha assegurat que seria l'executiu qui tindria l'última paraula.

En tot cas, Budó ha mostrat la disposició de "consensuar" amb totes les formacions polítiques els detalls dels comicis, com la campanya electoral -que la portaveu ja ha avançat que tindria una part de "virtual"- o les mesures per garantir la distància el dia de les votacions o organitzar les cues dels votants.

A la reunió hi seran el conseller d'Acció Exterior, Bernat Solé, i el mateix Torrent –que la presidirà–, i també dos representants de cada grup i subgrup parlamentari. També es preveu que hi puguin ser altres càrrecs de la Generalitat responsables dels processos electorals. El departament d'Acció Exterior és l'encarregat d'organitzar els comicis del febrer i ja porta uns mesos preparant-los amb l'escenari que el covid seguirà ben present. Una de les principals preocupacions del Govern és treure de la controvèrsia de la campanya electoral si les eleccions es poden celebrar amb garanties o no, ja que està convençut que sí, i per això va decidir crear aquesta taula. L'objectiu, esvair els dubtes que puguin tenir els partits i que la campanya se centri en qualsevol cosa menys en si votar és segur o no.

Al mes d'octubre la conselleria d'Acció Exterior ja va fer públic un document que ha de ser el full de ruta per organitzar els comicis. Allà es preveu que aquesta taula de partits serveixi per informar els grups "de la pandèmia i l'afectació als preparatius de les eleccions". També estableix que aquesta taula haurà de ser "informada puntualment de tots els avenços en l'organització de les eleccions i serà convocada per consensuar les decisions d'especial rellevància".

Els partits polítics

Davant al convocatòria del Govern, els partits polítics l'han valorat positivament, però l'esperaven abans. La portaveu adjunta dels comuns al Parlament, Marta Ribas, ha celebrat la reunió de partits que es farà aquest divendres per abordar les eleccions del 14-F, però ha lamentat que no hagi arribat abans. En roda de premsa, Ribas no ha volgut explicar les propostes que posaran sobre la taula, però sí que ha descartat que demanin que les eleccions se celebrin en dos dies, tal com havien plantejat. La llei electoral actual no ho permet i Ribas veu difícil que se'n pugui elaborar una abans dels comicis. "No hi ha un procediment reglamentàriament àgil, ràpid i urgent", ha afirmat.

També s'ha pronunciat Ciutadans. El líder de partit taronja al Parlament i candidat a les eleccions, Carlos Carrizosa, ha assegurat que aniran a la reunió de divendres amb voluntat de "col·laboració i exigència de pulcritud democràtica" per tal que les eleccions se celebrin "en un context de seguretat sanitària". En aquest sentit, ha reclamat "responsabilitat" a la conselleria d'Exteriors per dur a terme totes les mesures sanitàries necessàries.

Els precedents gallec i basc

Tot i que el document del Govern no ho reflecteix explícitament, l'objectiu últim és intentar que no es repeteixi la situació que es va viure a Galícia i Euskadi en les seves eleccions autonòmiques del juliol. Allà, en plena campanya, es van registrar rebrots del virus i confinaments perimetrals i el debat sobre si es podien celebrar o no les eleccions va acabar convertint-se en un arma llancívola entre les formacions.

El president de taula fa l'obertura d'una mesa electoral a la localitat biscaïna de Durango, amb totes les mesures de seguretat davant la pandèmia del coronavirus

En el pitjor dels escenaris, si la pandèmia es torna a desfermar, Catalunya podria sospesar un ajornament dels comicis, una cosa que ara no es preveu. En aquest cas extrem, la decisió última sobre si cal posposar la cita amb les urnes seria de la Generalitat, però la qüestió es debatria –i s'intentaria consensuar– en el si d'aquesta taula de partits. La taula, doncs, té una funció "consultiva" i no executiva, però tindrà un rol destacable. Per exemple, també s'intentarà que els partits pactin allà com fer els actes de campanya com més segurs millor des del punt de vista sanitari. El rellotge cap a les eleccions ja fa setmanes que s'ha activat. Queden 75 dies.

stats