Política 28/08/2019

El Govern preveu 800 milions més per als pressupostos del 2020

La despesa pública creixeria en 2.500 milions respecte al 2017

Aleix Moldes
3 min
Les comunitats, ofegades per la inacció de l’Estat

BarcelonaComuns i CUP tornen a ser les parelles de ball predilectes per al Govern davant l’imminent inici de les negociacions dels pressupostos del 2020. El departament d’Economia començarà la ronda de contactes amb els grups parlamentaris la setmana que ve amb la premissa que la despesa pública serà 800 milions d’euros més gran que la que preveia en els pressupostos fallits del 2019. Ho van avançar dimecres Catalunya Ràdio i RAC 1, que, citant fonts de l’executiu, apuntaven que l’increment de la despesa respecte als últims pressupostos aprovats pel Parlament, el 2017, s’enfilarà fins als 2.500 milions d’euros.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts consultades per l’ARA asseguren que les xifres són només previsions i que l’esborrany dels comptes tot just s’està començant a redactar. De fet, encara no hi ha detalls sobre com es finançarà aquest increment de la despesa, tenint en compte que el govern espanyol ni tan sols ha fet públic quants diners traspassarà l’any que ve a les comunitats autònomes basant-se en el model de finançament.

Els socis potencials reclamen posar punt final a les retallades i apostar per una reforma fiscal que apugi els impostos de successions, patrimoni i IRPF per a les rendes altes. Qüestions que el vicepresident de la Generalitat i conseller d’Economia, Pere Aragonès, s’ha mostrat disposat a tractar durant la fase de negociacions. En primer lloc, però, caldrà que els dos partits que comparteixen el Govern arribin a un consens. Ahir mateix, el secretari general de la Vicepresidència, Albert Castellanos, i la secretària general de la Presidència, Meritxell Masó, es van reunir amb les direccions dels grups d’ERC i JxCat a la cambra catalana per traçar una estratègia conjunta abans d’afrontar les converses amb l’oposició.

Llars d’infants, L9 i universitats

Si el projecte de pressupostos del 2019 -penjat a la web del Govern sense ni tan sols haver iniciat els tràmits parlamentaris- recuperava els nivells de despesa pública d’abans de les retallades del 2010, el del 2020 se situa per primera vegada per davant. Economia no ha donat detalls d’on aniria a parar la despesa, però fonts del departament la situen fonamentalment als departaments de Salut, Ensenyament i Interior, afegint-hi a més una gran infraestructura. En una entrevista a Catalunya Ràdio, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va apuntar directament a la línia 9 del metro, que encara està pendent en el tram central.

La participació en el finançament de les escoles bressol, la rebaixa de les taxes universitàries i les noves promocions de Mossos d’Esquadra i de Bombers també serien exemples d’alguns dels projectes principals dels comptes de l’any que ve, segons les fonts.

Des de Catalunya en Comú - Podem, el portaveu econòmic del grup, David Cid, es va mostrar ahir disposat a oferir un “diàleg sincer” a l’executiu, tot i que va descartar un “xec en blanc”. Cid va ser un dels protagonistes de les negociacions frustrades que els comuns van mantenir amb el Govern per als pressupostos del 2019. Aleshores, fonts de les dues bandes es van acusar d’estar més pendents de les eleccions -generals, municipals i autonòmiques- que no pas de tirar endavant els comptes.

Des de la CUP, en canvi, la diputada Maria Sirvent va agafar més distància respecte a les poques dades que es van avançar ahir del nou pressupost. La cupaire va lamentar la filtració a la premsa i va demanar “més rigor i fets, i menys propaganda, menys vendre fum i menys actes de campanya”.

Ni el PSC ni el PP ni Cs estan interessats en entrar en una negociació amb ERC i JxCat. I les negociacions amb la CUP i els comuns es preveuen determinants per al futur de la legislatura.

stats