Política 07/09/2017

Puigdemont es compromet a defensar "fins al final" el dret dels catalans a decidir

El Govern en ple signa el decret de convocatòria de l'1-O

Gerard Pruna / Núria Orriols
2 min
El Govern signa en ple el decret de convocatòria del referèndum de l'1-O

BarcelonaL'1-O ja té convocatòria oficial. El Govern en ple ha signat aquest dimecres el decret de convocatòria del referèndum després d'haver aprovat la llei que l'empara en un debat crispat que ha acabat amb l'oposició -PSC, Ciutadans i el PP- abandonant l'hemicicle. Un cop la majoria de Junts pel Sí i la CUP han donat llum verda a la norma, després de dotze hores d'activitat parlamentària, l'expectació ha virat cap als membres del Govern, que s'han reunit en una sala de la cambra per signar, col·lectivament, el decret de convocatòria de la votació. Alhora, també s'han dictat les normes complementàries que detallen la logística del referèndum i, posteriorment, està prevista una declaració institucional del president, Carles Puigdemont.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de la signatura el Govern ha comparegut en ple. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat que defensarà "fins al final" el dret dels catalans a decidir. Per això, ha dit, "cap consell de ministres o Tribunal Constitucional desprestigiat" podrà aturar l'1-O. "No ens deixarem desnonar de la democràcia", ha avisat.

"Ara és el moment de la ciutadania", ha proclamat Puigdemont, que ha demanat als catalans que culminin aquest llarg Procés amb una resposta de compromís democràtic, cívic i participatiu.

Junts pel Sí i la CUP compleixen així amb la primera part del pla d'aquesta setmana: aprovar la llei del referèndum i convocar-lo oficialment. Queda pendent, encara, la llei de transitorietat jurídica que s'hauria d'aprovar els propers dies. Ara, la majoria independentista, està a l'espera de la reacció que tindrà l'Estat davant l'impuls del referèndum. A hores d'ara, La Moncloa ja ha anunciat que demana aquest dimecres a la nit demanarà informe al Consell d'Estat. El Tribunal Constitucional es reuneix demà i abordarà els recursos.

Tot i ser les deu de la nit, la jornada maratoniana no ha acabat. La llei del referèndum també preveu que el Parlament designi els membres de la sindicatura electoral, que configuraran l'administració electoral de l'1-O, i Junts pel Sí i la CUP tenen previst escollir-los aquest dimecres. Es tracta de cinc juristes i politòlegs, més dos suplents.

stats