Política 23/05/2019

Guanyem busca el cos a cos amb JxCat en la cursa per l’alcaldia de Girona

La pugna pel primer lloc i la del PSC i ERC per la clau de la governabilitat marquen el debat de l’ARA

Maria Garcia
3 min
Els set candidats a l’alcaldia de Girona ahir en el debat organitzat per l’ARA.

GironaIntercanvi de propostes i retrets entre els alcaldables per Girona durant el debat que l’ARA va organitzar dijous a la seu el Col·legi d’Advocats de la capital gironina. Marta Madrenas (JxCat), Quim Ayats (ERC), Lluc Salellas (Guanyem Girona), Sílvia Paneque (PSC), Daniel Pamplona (Cs) i Concepció Veray (PP), els caps de les llistes amb representació a l’ajuntament gironí, van exposar ahir els seus respectius models de ciutat enmig d’un foc creuat que anava i tornava de totes bandes, especialment entre aquells partits que, ara per ara, sembla que tenen més probabilitats de ser la llista més votada: Guanyem i JxCat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, qui va buscar més el cos a cos va ser Salellas, una de les cares visibles de la CUP, que es presenta, però, amb la coalició Guanyem. Va ser qui més envestides va protagonitzar contra el govern de Marta Madrenas, que, a més, va ser el principal blanc de les crítiques de la resta de partits. I tot en un debat durant el qual es va notar que els candidats ja porten 14 dies de campanya, cosa que va fer aflorar esgotament i molts nervis per la proximitat de les eleccions.

Salellas va buscar el cos a cos amb JxCat: les dues forces són les que tenen més punts d’aconseguir ser la llista més votada en un plenari municipal que passa de 25 a 27 regidors, després que la ciutat superés els 100.000 habitants. I una de les dianes de les crítiques de Salellas a Madrenas va ser la incineradora de Campdorà, que es va tancar fa dos anys per fer-hi reformes: “Quant ens han costat als ciutadans aquests dos anys que ha estat tancada i sense fer-hi les obres?”, li va preguntar insistentment el de Guanyem a una alcaldessa que va evitar contestar amb paraules però que amb les cares expressava cansament per les recriminacions de la coalició d’esquerres.

Darrere de JxCat i Guanyem hi havia un PSC i una ERC que esperen tenir la clau de la governabilitat. Els socialistes presenten per segona vegada Sílvia Paneque, que la passada legislatura va aconseguir 4 regidors -els mateixos que Esquerra i la CUP i lluny dels 10 que va obtenir Carles Puigdemont amb CiU-. Durant els últims quatre anys, Paneque -que va governar durant un any i mig amb Madrenas- s’ha dedicat a fer feina als barris, especialment als menys independentistes, com Font de la Pólvora, Vila-roja, Germans Sàbat i Taialà. Un vot constitucionalista molt buscat en una de les capitals de l’independentisme que es disputarà amb el PP -que presenta per cinquena vegada Concepció Veray i que té un regidor- i amb Ciutadans (2 regidors), que encapçala el jove Daniel Pamplona, que s’estrena a la política i que ahir va acusar la manca de coneixements de la ciutat.

En la batalla pel tercer lloc, amb el PSC hi competeix Quim Ayats, que, després de ser senador, ara es presenta a Girona després d’una legislatura en què el grup municipal d’ERC-MES ha perdut gairebé tots els seus integrants. La que va ser cap de llista en les eleccions anteriors, Maria Mercè Roca, ahir va anunciar que deixava la militància del partit; el que va ser número dos, Martí Terés, va a la llista de JxCat, i el número 3, Pere Albertí, ha estat fent campanya com a número 5 de Guanyem mentre mantenia la cadira al ple municipal pel grup ERC-MES. En tots els debats Ayats ha evitat entrar en discussions, i ahir va ser l’únic que va aconseguir arrencar un fort aplaudiment de l’auditori. Va ser després que Pamplona critiqués els “del club del llaç groc”. “Sí, soc del club dels llaços grocs i espero deixar de ser-ho perquè voldrà dir que es deixen de trepitjar els drets i les llibertats”, va proclamar.

El PP i Cs van buscar les pessigolles al PSC per haver pactat amb Marta Madrenas després del convuls relleu de Puigdemont. “Ho vam fer per responsabilitat, no me n’amago i ho tornaria a fer”, es va defensar Paneque, que, també, quan tenia oportunitat aprofitava per enviar algun dard als altres grups.

Tot plegat en un debat en què Madrenas es va haver d’enfrontar a les crítiques per tres temes concrets: la seguretat, el turisme i l’habitatge. Els grups van criticar-la per la manca d’efectius policials i l’eliminació de la policia de barri. La inacció també va ser l’acusació quan es va parlar de l’habitatge, amb retrets centrats en la manca d’un pla per abordar el problema que l’alcaldessa havia promès. I, en turisme, el debat va versar sobre la necessitat de descongestionar el Barri Vell de visitants. La capital gironina té fins a 10 llistes per triar en un escenari que es presenta més obert que mai i un consistori que s’intueix fragmentat: el nou alcalde haurà de pactar per aconseguir la vara.

stats