Política 28/10/2015

Dos fills més de Pujol, imputats per blanqueig

La Policia Nacional escorcolla la casa de l’expresident i fins a una quinzena d’immobles de la família

Núria Orriols
3 min
L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol i la seva dona, Marta Ferrusola, en el moment en què sortien del seu domicili / PERE VIRGILI

BarcelonaPere i Josep Pujol Ferrusola se sumen a la llista d’imputats dels Pujol. De fet, ho estan els nou membres de la família, formada per Jordi Pujol, Marta Ferrusola i els seus set fills. Ahir José de la Mata, el jutge de l’Audiència Nacional que investiga la causa contra el primogènit, Jordi Pujol Ferrusola, va prendre la decisió després de l’escorcoll que va fer la Policia Nacional en diversos immobles vinculats a la família, entre els quals la casa de l’expresident al carrer de General Mitre de Barcelona; els domicilis dels fills Jordi, Josep i Pere, i dues empreses del primogènit a Barcelona i Madrid. De la Mata, que relaciona Pere i Josep amb les irregularitats del seu germà gran, ha citat els imputats el 13 de novembre, coincidint amb la setmana del primer debat d’investidura per escollir el president de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

José de la Mata va ordenar un total de 14 escorcolls en un desplegament policial de 200 agents. Un dels més llargs va ser el de l’oficina d’una de les empreses del primogènit a Barcelona, al carrer de Ganduxer, on es va escorcollar el seu despatx i el de la seva secretària, d’on es van endur sis caixes. A més dels immobles dels Pujol, la policia també va escorcollar la residència de l’exdona del primogènit, Mercè Gironès, i la seu de l’empresa Isolux a Madrid, vinculada als negocis de Jordi Pujol Ferrusola. A més, el cos policial va entrar al domicili de diversos empresaris: el vicepresident del Barça Carles Vilarrubí; l’empresari Luis Delso (d’Isolux); l’exdirectiu del Barça Jaume Ferrer, i l’exvicepresident de l’empresa Comsa Emte Carles Sumarroca Claverol. Vilarrubí, en un comunicat posterior, va atribuir a un “error” l’escorcoll del seu domicili i va anunciar que el seu advocat recorreria la decisió del jutge. Ara bé, segons va informar TV3, l’actual vicepresident del Barça també estaria imputat.

Per què es va produir ahir la macrooperació policial contra la família Pujol? Un dels detonants de l’operació podria ser l’última ronda d’interrogatoris del jutge a l’empresari i exdirectiu del FC Barcelona Jaume Ferrer. Segons recollia Efe, el magistrat va preguntar a Ferrer per MT TAHAT, una societat patrimonial de Josep Pujol Ferrusola i que va administrar el mateix Ferrer un temps. MT TAHAT hauria comprat la participació dels empresaris Carles Sumarroca Claverol i Carles Sumarroca Coixet en una altra societat i, segons sospita el jutge, podria haver col·laborat amb l’entramat empresarial del primogènit.

Aquesta és la causa oberta a l’Audiència Nacional contra Jordi Pujol Ferrusola, al qual se li imputen delictes de blanqueig de capitals i frau fiscal. L’objectiu dels escorcolls, segons fonts de la investigació, era trobar noves proves que demostressin que els set fills de l’expresident van fer moviments de capital provinents de fons de procedència il·lícita. La comissió rogatòria procedent d’Andorra hauria aportat informació sobre aquesta qüestió.

L’escorcoll a la casa dels Pujol

L’operació a casa dels Pujol va començar a les vuit del matí i es va allargar unes tres hores, quan els agents van abandonar l’edifici amb una caixa i dues maletes. En aquest escorcoll es van desplegar una vintena de policies i quatre furgons. Es va fer amb la presència dels fiscals José Grinda i Fernando Bermejo -procedents de Madrid-, a més de la secretària judicial. Segons fonts de la investigació, només es va escorcollar l’habitació del primogènit, que està vivint temporalment a casa dels seus pares arran d’una operació, i no es va intervenir en la resta de la dependències de l’habitatge. A mig matí, però, Jordi Pujol Ferrusola es va haver desplaçar fins a la seva residència a la Cerdanya, en què també hi va haver escorcolls.

Els Pujol tenen obertes fins a quatre causes als tribunals: la del primogènit; la dels suposats negocis irregulars d’Oleguer, a l’Audiència Nacional; el cas de les ITV d’Oriol Pujol, i la confessió de l’expresident -en relació als diners que tenia a Andorra-, que implica Marta Ferrusola i tres fills més. Un entramat judicial que Anticorrupció vol que es converteixi en una macrocausa a l’Audiència Nacional.

stats