Política 19/10/2017

La Guàrdia Civil investiga a la comissaria dels Mossos a Lleida les comunicacions entre policies durant l'1-O

Ho fa per ordre d'un jutjat que investiga l'actuació del cos català el dia del referèndum

Ara
2 min
Foto d'arxiu de la comissaria dels Mossos d'Esquadra a Lleida

LleidaLa Guàrdia Civil s'ha presentat aquest matí a la comissaria dels Mossos d'Esquadra a Lleida per buscar informació sobre l'1-O per ordre del jutjat d'instrucció número 4 de Lleida. Agents de paisà del cos espanyol han reclamat accedir a les gravacions de la centraleta de comunicacions de la policia catalana de Ponent del dia del referèndum, unes hores abans i unes hores després, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). El jutjat també ha demanat el bolcat de la informació dels telèfons mòbils de dos comandaments i d'un agent, a part de documentació complementària. La causa està secreta i investiga si els Mossos van desobeir les ordres del TSJC per impedir la celebració del referèndum.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El jutjat d'instrucció número 4 de Lleida ha donat aquesta ordre de buscar material relacionat amb l'actuació dels Mossos l'1-O per aquesta causa secreta que investiga la "inacció" de la policia catalana. El tribunal va obrir diligències el mateix dia del referèndum per "desobediència" a les mesures acordades pel TSJC, que demanava impedir "la utilització dels locals o edificis públics" per a la celebració de l'1-O i requisar "tot el material relacionat amb el referèndum". Com que es va permetre la votació als espais que el Govern havia designat com a col·legis electorals a Lleida, el jutjat investiga quina va ser l'actuació dels Mossos. En paral·lel, el jutjat número 4 de Lleida també està tramitant una querella, que està en fase de ratificació, que van presentar diverses persones contra l'actuació de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional l'1-O.

Situació similar a la seu del 112

De fet, aquest dimarts ja es va viure una situació similar a Reus quan la Guàrdia Civil es va presentar a la seu central del 112 per buscar informació sobre l'1-O. Ho va fer per ordre d'un jutjat de Gandesa que ha obert una investigació arran d'una denúncia d'un particular per la suposada "inacció" dels Mossos el dia de referèndum. En aquest cas, el magistrat va requerir l'autoritat competent de la policia catalana perquè conservi les converses d'interès en el dispositiu d'emmagatzematge que haurà de ser posat a disposició del tribunal.

El cas és que un total de 24 jutjats d'arreu de Catalunya han obert diligències per fets relacionats amb la jornada de l'1-O, segons les dades facilitades pel TSJC. 16 tribunals han obert investigacions contra els Mossos per "desobediència per inactivitat" durant el dia del referèndum.

stats