Política 23/07/2015

El jutge investiga pagaments per 850.000 euros de Teyco a l'exalcalde de Torredembarra

La Guàrdia Civil deté Daniel Massagué, l'empresari Jordi Sumarroca, dos membres més de la seva família i un comptable de l'empresa en una operació anticorrupció

Ara / Agències
2 min
La Guàrdia Civil sortint de la seu de l'empresa Teyco, que ha escorcollat en l'operació anticorrupció d'avui / EFE

BarcelonaEl jutge del Vendrell (Baix Penedès) que investiga tres membres de la família Sumarroca per corrupció i blanqueig indaga suposats pagaments per valor de 850.000 euros que la constructora i promotora Teyco va fer a dues societats de l'exalcalde de Torredembarra (Tarragonès) Daniel Masagué.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Guàrdia Civil ha detingut avui l'exconseller delegat de la constructora Teyco Jordi Sumarroca, el seu oncle Joaquim i la seva cosina Susanna, en una operació contra la corrupció i el blanqueig en la qual també ha estat arrestat Daniel Masagué i un assessor fiscal.

Segons han informat a Efe fonts pròximes al cas, la investigació forma part d'una peça separada del cas Efial, en què el jutge segueix el rastre d'uns suposats pagaments per valor de 850.000 euros que Teyco va fer a dues societats propietat de Masagué, una dedicada a la brioixeria i una altra immobiliària.

La Fiscalia Anticorrupció analitzarà la documentació intervinguda avui per descobrir si aquests pagaments constitueixen comissions il·lícites a canvi de l'adjudicació a Teyco de diversos contractes municipals, que estan sota sospita.

La investigació, que es va iniciar arran de l'adjudicació a Teyco de l'aparcament de Filadoras i del Teatre Auditori, la dirigeix el titular del jutjat d'instrucció número 1 del Vendrell, en col·laboració amb la Fiscalia Anticorrupció. Teyco ha assegurat que la relació amb Daniel Masagué va ser sempre "legal, transparent i documentada" i circumscrita "a l'àmbit d'activitat professional privada" de l'exalcalde.

En aquesta peça separada, denominada Petrum, el magistrat investiga la possible comissió de delictes contra l'administració pública, blanqueig de capitals i organització criminal.

La Guàrdia Civil ha fet avui vuit escorcolls, en cinc domicilis dels arrestats, en dues societats -entre elles la seu de Teyco a Barcelona- i en un despatx professional, a la recerca de documentació que acrediti aquests suposats pagaments, segons les mateixes fonts. A més, també s'han enviat requeriments a dues entitats bancàries, per recollir informació sobre el moviment de capital sospitós.

La família Sumarroca ha estat durant anys vinculada a la família Pujol, fins al punt que Carles Sumarroca va ser un dels fundadors de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC).

Jordi Sumarroca, fill de Carles Sumarroca, ha estat detingut a primera hora d'aquest matí a casa seva de Barcelona per agents de la Guàrdia Civil de Tarragona i ha estat traslladat a la seu de Teyco a la capital catalana, per registrar les oficines.

L'exconseller delegat de la constructora i promotora Teyco estava imputat des de juny del 2014 per la seva presumpta relació amb un cas de corrupció a l'Ajuntament de Torredembarra (Tarragonès), pel que ja van ser detinguts el 26 de juny de l'any passat el llavors alcalde Daniel Masagué i sis regidors de la localitat.

Quan la Guàrdia Civil va detenir al juny de l'any passat a Masagué ja va escorcollar la seu de Teyco a Barcelona, situada al carrer Císter de la capital catalana i que ha tornat a ser inspeccionada avui, a la recerca de documentació útil per aclarir el cas.

El cinquè detingut en l'operació d'avui és l'assessor fiscal i comptable Marià J.P., de la gestoria Asemges, radicada a Calella de Palafrugell (Baix Empordà).

La previsió amb la qual treballen els investigadors és que els detinguts passin aquesta nit en dependències de la Guàrdia Civil perquè siguin interrogats a partir de demà pels agents de l'institut armat.

stats