Política 05/12/2019

El PSOE i ERC evidencien diferències però mantenen la tercera reunió

Socialistes i republicans eviten alimentar la polèmica i ja parlen per concretar la nova trobada

Quim Bertomeu / Ot Serra
4 min
PSOE i ERC acosten posicions per a la investidura

Barcelona / MadridLa reunió de dimarts que ve entre ERC i el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez es manté, malgrat el malestar que els republicans van expressar dimecres amb el president espanyol en funcions. Aquest dijous les aigües s'han tornat a calmar. Els socialistes hi han contribuït enviant senyals inequívocs a Esquerra que les converses van de debò i que no hi ha haurà noves distorsions. Cap de les dues parts ha volgut alimentar la polèmica.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els republicans s'havien molestat per unes declaracions de Sánchez, ja que van entendre que donava per fet l'acord i ho van interpretar com un "pressing" cap a ells per tenir un pacte d'investidura com més aviat millor. I Esquerra no tenia, ni té, cap pressa. El primer a intentar reconduir la situació ha sigut aquest dijous el líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta. Ha assegurat que entén la posició del partit d'Oriol Junqueras i ha confiat que la negociació i l'acord encara són possibles. "Les converses s'estan fent amb molta discreció, i Sánchez va mostrar la seva voluntat d'arribar a un acord, tot i que cal ser discrets i curosos perquè no es malinterpretin", ha afirmat.

La portaveu del PSC, Eva Granados, ha apuntat en la mateixa direcció que el seu cap de files. "No hi ha cap ànim de pressionar, només faltaria. Som els primers interessats que la negociació arribi a bon port", ha afirmat en una entrevista a Ràdio 4. Segons Granados, les declaracions de Sánchez sobre les negociacions que han molestat ERC "no descobreixen res", i ha defensat que el líder del PSOE es va limitar a dir una cosa "tan òbvia" com que les deliberacions són secretes però que els acords seran públics. Tot i les queixes dels republicans, Granados ha dit que no té la sensació que les negociacions estiguin en perill i ha donat per feta la tercera reunió.

Fonts d'Esquerra consultades per l'ARA assenyalen que la trobada de dimarts "en principi" es farà i expliquen que ja han transmès el "malestar" als socialistes per les declaracions de Sánchez. Però la reunió no perilla. Serà la tercera cita entre els dos equips negociadors. Les dues primeres van ser al Congrés. La tercera no té encara ni hora ni lloc, però en "les pròximes hores" s'hauria de tancar definitivament, assenyalen les mateixes fonts. En declaracions a l'agència Efe, el president del Parlament i dirigent dels republicans, Roger Torrent, ha fet una "apel·lació a la responsabilitat institucional i política" de Sánchez perquè dialogui i negociï en un "marc de respecte mutu i amb la discreció necessària que requereixen aquests casos". També li ha demanat que no limiti el diàleg si finalment s'arriba a un acord per crear una mesa entre governs: "No es poden posar portes al camp".

El president del Parlament, Roger Torrent.

"Es manté tot"

El ministre, secretari d'organització del PSOE i membre de l'equip negociador socialista, José Luis Ábalos, ha sigut més taxatiu i ha volgut rebaixar importància a l'amenaça dels republicans, assegurant que la pròxima reunió amb ERC segueix al calendari: "Es manté tot".

Segons fonts coneixedores dels contactes entre socialistes i republicans, en la pròxima trobada s'hauria de fer un salt qualitatiu respecte a les dues anteriors. Si la primera i la segona van ser un intercanvi d'impressions, un tempteig de fins a quin punt estan disposats a negociar uns i altres, dimarts hauria d'haver-hi el primer intercanvi de papers. És a dir, la concreció de com s'hauria de vehicular el diàleg entre governs que demana Esquerra i que el PSOE ha donat senyals de voler explorar. Sánchez deia dimecres que havia de ser dins la Constitució i la portaveu del govern espanyol en funcions, Isabel Celaá, ha reiterat que en una negociació és essencial conèixer els "límits" de totes les parts. Fins i tot Pablo Iglesias en una conversa amb el periodista Enric Juliana al Congrés ha defensat el diàleg dins el marc constitucional. En una de les poques compareixences del líder de Podem, ha mostrat la seva preferència per "l'ERC de Joan Tardà" abans que la de Gabriel Rufián.

La Moncloa atura la judicialització del Parlament

Tanmateix, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, Celaá també ha volgut rebaixar la polèmica i ha insistit que el líder socialista "no va donar per fet res" i va animar el PSOE i ERC a continuar amb "voluntat" negociadora. Més enllà d'aquesta petita esquerda que s'ha volgut arreglar, el clima entre les dues formacions és bo i hi ha contribuït el fre de mà que la Moncloa ha posat en la judicialització. Una setmana més tard que el Parlament tornés a reivindicar l'autodeterminació en una moció aprovada al ple, el govern espanyol "segueix estudiant" si la impugnarà al Tribunal Constitucional. Fa unes setmanes, en canvi, la impugnació de qualsevol resolució en aquesta línia era immediata. Una manera de sortir del pas de Celaá quan ha sigut preguntada per aquesta qüestió, tot i apuntar que "no acceptarà cap vulneració de la legalitat".

Així, malgrat que les diferències entre les parts són evidents, es tornaran a veure. La negociació continua.

stats