Política 04/06/2018

Iceta diu que el Govern ha de "garantir" que complirà la llei si vol que s'aixequi el control de les finances

Rebutja demanar l'acostament de presos perquè la seva crida podria ser "contraproduent"

Marc Toro
2 min
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, aquest dilluns en roda de premsa a la seu nacional dels socialistes catalans

BarcelonaEl primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha dit aquest dilluns que el Govern ha de "garantir" que complirà la legalitat si vol que el govern espanyol aixequi el control de les finances de la Generalitat. Així ho ha defensat després que el nou executiu del PSOE confirmés que el control de les despeses catalanes que va començar el novembre del 2015 –i que obliga la Generalitat a informar-ne mensualment– es mantindria encara que s'hagi aixecat el 155.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Seria molt bo que el govern de la Generalitat trobés algun moment per dir que és de fiar. Això ajudaria moltíssim en totes direccions", ha dit Iceta, que ha reclamat al Govern "una afirmació molt emfàtica que en seu full de ruta no hi ha voluntat de desbordar la legalitat". Sense aquesta condició prèvia, ha deixat clar el socialista, no serà possible un "diàleg fructífer" amb l'executiu de Pedro Sánchez.

Iceta ha tornat a rebutjar demanar l'acostament dels presos a Pedro Sánchez, a diferència del que el partit defensa als ajuntaments. Si bé divendres ja va dir que aquest tema no era "sobre la taula" del nou president espanyol, aquest dilluns ha afegit que el PSC no ho demanaria –almenys públicament– per una qüestió de prudència: "Estem en un moment processal especialment complicat [...] La mera especulació sobre determinades qüestions pot ser mal entesa o contraproduent".

Després de deixar anar un críptic "el PSC fa el que fa i diu el que diu per tenir la millor contribució possible", ha assenyalat que "les presses són molt males conselleres" i que "les negociacions requereixen claredat i molt sovint discreció". En aquest sentit, ha volgut reprendre la seva idea inicial: "Jo entenc que els independentistes facin públics requeriments, reivindicacions o desitjos, però crec que també haurien de pensar si no han d'oferir primer una cosa que no han ofert: el compliment estricte de la legalitat".

Amb tot, el líder del PSC ha celebrat la "perspectiva absolutament nova" que obre el govern de Sánchez, però també ha remarcat que "els canvis polítics no són immediats ni d'un dia per l'altre". Iceta confia que els presidents català i espanyol es reuneixin com més aviat millor, però no augura "efectes immediats" en aquesta nova etapa: "No tenim pressa. S'han de fer les coses amb cap i bé".

"Faré mans i mànigues perquè al govern espanyol li vagi bé"

El primer secretari del PSC ha deixat molt clar que les "especulacions" sobre la seva entrada al govern espanyol són, únicament, "especulacions". Deixant clar que correspon a Pedro Sánchez formar el seu executiu, no s'ha volgut descartar perquè "és molt lleig", si bé tampoc ha donat a entendre que pugui ocupar un càrrec a Madrid, una possibilitat que fonts socialistes veuen llunyana.

Sigui com sigui, Iceta ha garantit que farà mans i mànigues perquè al govern espanyol "li vagin les coses bé", perquè voldrà dir que les coses també van bé a Espanya i a Catalunya. Entre els noms del PSC candidats a entrar al govern central, el que més sona és el de l'actual portaveu adjunta dels socialistes al Congrés, Meritxell Batet. La diputada socialista, per cert, va defensar divendres que el govern espanyol aixequés el control de les finances catalanes després del 155. Una opinió que, tal com s'ha comprovat aquest dilluns, era del tot personal.

stats