Política 29/09/2015

Iceta rebutja reeditar comicis i concentra els esforços en les estatals

Auri Garcia Morera
2 min
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, en la reunió de l’executiva del partit, ahir.

BarcelonaEl PSC assumeix amb naturalitat el seu paper secundari en la governabilitat, en absència d’una majoria parlamentària alternativa a l’independentisme. A diferència de Ciutadans, els socialistes rebutgen frontalment la possibilitat d’una repetició electoral que pogués propiciar un canvi en aquest equilibri de forces, i aposten per concentrar tots els esforços en les eleccions espanyoles. Confien que, si el PSC té un paper decisiu en el retorn del PSOE a la Moncloa, recuperarà centralitat en la política catalana, al marge del seu pes al Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“No crec en la repetició de les eleccions fins que no es produeixin els resultats que a un li agradarien més”, argumentava ahir el primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, després de la reunió de l’executiva del partit per analitzar els resultats. “Correspon a Junts pel Sí prendre la iniciativa”, va afegir Iceta, desafiant la candidatura guanyadora a arribar a un acord amb la CUP. El líder dels socialistes es va alinear amb els cupaires en el rebuig a la unilateralitat i a la continuïtat d’Artur Mas, constatant la distància entre Junts pel Sí i la CUP, però també va voler deixar clar que la distància de Junts pel Sí amb el PSC és encara més gran. “Podríem intentar trobar mecanismes per concitar un consens molt ampli al voltant de prioritats molt més àmpliament assolides”, va dir, insinuant que Junts pel Sí hauria de renunciar per complet a l’horitzó de la independència i que llavors el PSC sí que podria assumir un paper més actiu.

Remuntada amb el vot útil

Iceta va assegurar que “el PSC ha tocat terra” perquè ha estabilitzat la xifra absoluta de vots per sobre del mig milió, tot i haver retrocedit en percentatge i escons davant de l’ascens de Ciutadans. Es va mostrar convençut, de fet, que el seu partit “ja ha començat a remuntar”, i va pronosticar que en les eleccions generals aconseguirà “encara millor resultat”, argumentant que el vot útil en clau estatal li permetrà recuperar votants que aquest cop han optat per Ciutadans: “Molta gent que ha votat per altres forces polítiques, quan arribin les eleccions generals, el que voldran fer és un vot útil pel canvi, i el vot útil pel canvi és el vot socialista”.

stats