Política 30/07/2019

Iglesias acusa Sánchez de no tenir "projecte de país" i li reclama una negociació "més racional"

El secretari general de Podem retreu al socialista "no voler apujar els salaris" i li demana que surti de la dinàmica de "no fer res"

Europa Press
3 min
Pablo Iglesias reconeix que les eleccions generals estan "més a prop"

MadridEl secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha acusat el president en funcions, Pedro Sánchez, de no tenir "projecte per al país", perquè busca la investidura primer amb Ciutadans i després amb Podem, i li ha demanat que comenci una negociació "més racional" en què el candidat surti de la dinàmica de "no fer res", una tàctica que ha titllat de "rajoyana".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una intervenció en el seu propi programa de televisió 'Fort Apache' gravat divendres passat i emès aquest dilluns al vespre, Iglesias s'ha preguntat "per què vol el PSOE el poder a Espanya". En el mateix sentit, ha dit que, després que les negociacions per a la investidura hagin fracassat, té la sensació que darrere de l'"obsessió" dels socialistes per controlar el mercat de treball (un ministeri que el partit lila va exigir en les converses per a la coalició, sense èxit) hi ha una negativa a apujar salaris. "No volen apujar els salaris", recalca Iglesias.

"Hi ha un missatge de cara a Europa ineludible", ha apuntat el líder de Podem: "Es protegirà l'estat del benestar? Es protegiran els salaris i el sistema industrial? O s'apostarà per la precarització de salaris... Això és el que hi ha darrere el debat". En el mateix sentit, ha insistit que el PSOE "no vol apujar els salaris" de la mateixa manera que tampoc volia apujar el salari mínim interprofessional (SMI) (en referència a la negociació dels pressupostos del 2019, en què Sánchez va ser reticent a la pujada de l'SMI fins als 900 euros).

De la mateixa manera, Iglesias ha recalcat que l'esquerra "no vol dir res" per al PSOE en les seves polítiques públiques, i els ha acusat d'utilitzar-les com a element "identitari i cultural durant les campanyes".

No obstant això, Iglesias es mostra optimista respecte a les negociacions de cara al 23 de setembre, en què s'obre un període de temps "més racional" que s'ha d'utilitzar per obrir les converses i sortir així de "la dinàmica de no fer res i ja passarà alguna cosa". Per al líder lila, aquesta actitud de Sánchez d'"em quedo quiet i ja es mouran els altres" és "suïcida en política".

Per a Iglesias, en aquestes noves negociacions s'han d'abordar dos grans desafiaments de país: el d'Europa i els drets socials, i el problema de la plurinacionalitat. Sobre aquest segon, ha assenyalat que, si bé durant 40 anys el PSOE i el PP van governar amb estabilitat perquè podien compartir una estratègia de sistema i de règim, així com un model d'estat, ara això "ja no passa" perquè el problema català "impedeix un acord de país".

Des de la coalició d'Unides Podem, tanmateix, Esquerra Unida i el corrent d'Anticapitalistes insisteixen en demanar a Iglesias que doni suport programàtic a Sánchez sense necessitat d'entrar en un govern de coalició. La vicepresidenta del govern, Carmen Calvo, ha insistit avui en aquesta fórmula d'"acords programàtics" en una entrevista amb RNE.

Segons el parer d'Iglesias, per al PSOE "Catalunya és un problema perquè hi ha el PSC i la societat catalana", i per a la dreta (PP), en canvi, és una "oportunitat electoral", ja que hi ha Ciutadans i Vox. En el mateix sentit, ha assenyalat que aquesta disjuntiva fa impossible la gran coalició entre populars i socialistes, per molt que "Pedro Sánchez ho desitgés" i tot i que "pogués estar còmode al 155".

El líder lila ha afegit en aquest punt que, eliminada l'opció del PP, el PSOE tampoc pot mirar cap a Ciutadans per aconseguir suports per a la investidura perquè Albert Rivera ha dit que "no està per servir a l'Íbex sinó per ser president".

Així, considera que el PSOE no té més remei que oferir una proposta de solució per al conflicte català en clau de país i ha afegit que la via passa per obrir el marc de diàleg amb les forces independentistes, que, afegeix, "estan per la feina". "L'independentisme no està en la lògica unilateral, sinó que ha renunciat a la seva estratègia des de fa força temps", ha dit, tot i que ha matisat que "podria recuperar-la en els pròxims mesos".

stats