Política 13/05/2019

Iglesias està “convençut” que governarà amb el PSOE, però Calvo li para els peus

Tots dos coincideixen a deixar per després del 26-M les negociacions

Dani Sánchez Ugart
2 min
Pablo Iglesias, secretari general de Podem, a la seva arribada a l'esmorzar informatiu amb Isabel Serra, candidata per Unides Podem-Esquerra Unida-Madrid en Pie a la presidència de Madrid

MadridEl secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha dit aquest dilluns que està “convençut” que el PSOE i Podem governaran “junts”, tot i les reticències que mostren de moment els socialistes a un executiu de coalició. En un esmorzar informatiu a Madrid, el líder lila ha admès que les negociacions seran un procés “llarg” i “difícil”, que s’encetarà després de les eleccions del 26-M i que hi haurà “pressions” perquè no es produeixi el pacte de govern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, el secretari general del partit lila coincideix amb la vicepresidenta espanyola en funcions, Carmen Calvo, a allargar fins passades les eleccions autonòmiques, municipals i europees el gruix de les negociacions, però és molt més contundent que ella a l’hora de valorar les possibilitats d’una coalició de govern. “Volem governar amb el nostre projecte, que és el progressista i el que convé al futur d’Espanya”, ha afirmat després de recollir l’acta de diputada al Congrés.

De moment els dos partits sí que es troben en una negociació per a la composició de la mesa del Congrés, en la qual pretenen donar entrada només als quatre grans partits de la cambra, i deixar per tant fora els independentistes i Vox. Però encara no estan en la fase de discutir sobre possibles repartiments de ministeris, que Iglesias s’ha marcat com a objectiu, al qual ha lligat en bona part la seva continuïtat al capdavant del projecte de Podem.

La voluntat expressada per Calvo de construir un projecte “progressista”, però, sí que suposa un pas endavant en la línia de la coalició, perquè deixa enrere els antics missatges del PSOE que només preveien la possibilitat d’un govern monocolor, amb independents progressistes de reconegut prestigi però sense entrada de ministres de Podem. Els resultats de les autonòmiques i els possibles pactes territorials tindran impacte en les possibilitats d’una fórmula de govern o de l'altra.

stats