Política 22/07/2019

Iglesias adverteix Sánchez que no pactarà a qualsevol preu: “No ens deixarem trepitjar ni humiliar”

El socialista i el líder de Podem protagonitzen un debat tens que allunya l'acord

Germán Aranda
2 min
Pablo Iglesias, en el debat d'investidura

MadridLa bona marxa de la negociació pel pacte de coalició entre Podem i el PSOE del cap de setmana s'ha perdut aquest dilluns durant l'intercanvi de retrets dels seus respectius líders, Pablo Iglesias i Pedro Sánchez, el candidat socialista a la presidència. Sánchez ha rescatat l'amenaça de repetició electoral dient-li a Iglesias que "entre el govern de coalició i que votin amb Vox i el PP contra el PSOE hi ha altres opcions". Tot i això, el candidat a la presidència ha insistit que la seva proposta segueix en ferm: "No ens fa res córrer aquest risc", ha dit Sánchez sobre la coalició.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, ha respost alertant que si es repeteixen les eleccions "Sánchez mai serà president" i ha demanat al socialista que expliqui les propostes ministerials que ha fet a Podem: després de recordar que no vol membres de la formació lila a ministeris com el de Treball o en àrees troncals de l'executiu, Iglesias l'ha advertit: “No ens deixarem trepitjar ni humiliar”.

Iglesias ha expressat la seva frustració amb l'actitud de Sánchez en el seu discurs inaugural, en el qual ha insistit a demanar l'abstenció del PP i Cs i no ha citat en cap moment les negociacions en marxa amb el partit lila. La mostra més clara de les reticències que té el PSOE per pactar són, per a Iglesias, la proposta que ha fet Sánchez de reformar l'article 99 de la Constitució per poder governar en solitari si no suma majoria amb altres forces al Congrés.

"Es una proposta legítima, però ens ha cridat l'atenció que fos la primera", ha dit Iglesias, que creu que la proposta demostra que Sánchez no vol pactar amb Unides Podem i que ho fa "perquè no li queda altre remei". "Dissimuli una mica", ha demanat Iglesias, en relació a les seves peticions d'abstenció a Cs i PP. "No podem ser un mer decorat del govern", ha afegit Iglesias, que ha demanat "respecte" pels 3,7 milions de votants de Podem, ja que la suma dels seus diputats és necessària per superar la de les dretes.

Al torn d'Unides Podem, repartit amb les forces confederals, ha tingut també la paraula el líder d'En Comú Podem, Jaume Asens, que ha criticat "el 'no' a tot" de l'Estat a l'independentisme i la repressió policial i ha defensat el dret de l'independentisme malgrat no compartir el projecte polític.

Sánchez ha replicat destacant les "diferències" sobre el dret a l'autodeterminació amb Asens. "No renuncio a poder entendre'm amb Podem per formar govern", li ha dit a Iglesias, però ha demanat que "reconeguin el lideratge" socialista. Li ha demanat "estar quatre anys més cooperant" sense fer menció a la coalició en un principi. Minuts després ha assegurat que el PSOE està "disposat a córrer aquest risc" en relació al govern de coalició amb Podem.

stats