ELECCIONS 20-D
Política 13/12/2015

Iglesias es postula a Catalunya com l’alternativa a Rajoy

Colau considera Podem “l’únic partit que respecta” els catalans

Laia Vicens
3 min
Iglesias es postula a Catalunya com l’alternativa a Rajoy

BadalonaAmb les enquestes a l’alça, Pablo Iglesias afrontarà l’esprint final de la campanya amb la moral alta. Ahir, en un míting que va omplir el poliesportiu de Llefià de Badalona, el líder de Podem va obviar el PSOE i Ciutadans, els partits amb qui es disputa teòricament el segon lloc -totes les enquestes donen per fet que el PP tornarà a guanyar-, per passar a l’atac contra el president del govern espanyol, Mariano Rajoy. El líder del PP va ser la diana del seu discurs. Contundent, Iglesias va traslladar un missatge clar: la “remuntada” és possible. “Estem demostrant al PP no només que podem guanyar sinó que podem governar”, va afirmar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les crítiques a Rajoy, de qui va dir que “no té l’altura política” per ser president, van aparèixer en tres flancs. Primer, Iglesias va furgar en el “fracàs” de les polítiques socials “ineficaces” del PP. Segon, va disparar contra Rajoy per la corrupció, una de les principals pedres a la sabata dels populars aquesta legislatura. “És la corrupció i la desigualtat el que trenca Espanya”, va cridar Iglesias. I tercer, va aprofitar la seva tercera i última visita a Catalunya en campanya per marcar perfil i, una vegada més, erigir-se com l’únic candidat que defensa un referèndum davant l’immobilisme del PP. Si dissabte passat va reivindicar-se com el president que escoltarà els catalans, ahir va prometre “ajudar a reconstruir la fraternitat” entre governs. “Catalunya, volem un país amb tu”, va dir en català. El to agre del discurs va convertir-se en un al·legat a la “il·lusió i els somriures” i va acabar mostrant-se convençut d’una victòria de Podem el 20-D. Una garantia de canvi que també va reclamar l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, perquè Podem, va dir, és “l’únic partit que respecta i estima Catalunya”.

Si Iglesias va centrar-se en Rajoy, Colau va passar a l’atac contra Ciutadans, que va definir com un “producte perfecte de màrqueting” i com una “gran fàbrica de reciclatge”. I és que va retreure que dirigents com Carina Mejías deixessin el PP per ara tenir un càrrec al partit d’Albert Rivera. “Les rates abandonen el vaixell i busquen noves sigles per veure si poden mantenir el xollo”, va etzibar qui va ser l’autèntica protagonista del míting central d’En Comú Podem.

L’alcaldessa i els ‘criminals’

Colau va agafar les regnes de l’acte. “Sóc alcaldessa de la capital catalana i de la segona ciutat de l’Estat i segueixo dient criminals. A mi no em domesticaran”, va cridar en al·lusió a les declaracions que va fer al Congrés quan era portaveu de la PAH, quan va definir així el representant de l’Associació Espanyola de Banca, Javier Rodríguez Pellitero. Colau també va destinar dards al PP. “Els desallotjarem i els desnonarem del Congrés”, va assegurar.

Més enllà de les crítiques al PP i a Ciutadans, el cap de llista d’En Comú Podem, Xavier Domènech, va centrar-se a atacar el PSC. El candidat de la confluència de l’esquerra alternativa -ICV, EUiA, Podem, Barcelona en Comú i Equo- va advertir el PSOE que “la gent els ha abandonat perquè ells van abandonar la gent”. A En Comú Podem són conscients que el seu resultat dependrà en bona mesura dels votants que atrapin de l’òrbita socialista.

Iglesias i Colau es tornaran a trobar avui a Madrid, en un acte a la Caja Mágica que es preveu multitudinari. Ahir, des de Badalona, el líder de Podem va tornar a demanar portar el canvi iniciat a les municipals del maig fins a la Moncloa.

stats