Política 03/09/2019

Iglesias creu que Sánchez vol anar a eleccions i que les 300 propostes són "màrqueting"

Asens considera s'han assumit alguns dels seus compromisos, però li demana que especifiqui quina alternativa té al referèndum per Catalunya

Ara
3 min
El líderd d'Unides Podem, Pablo Iglesias, en una entrevista recent a Antena 3.

BarcelonaEl document programàtic amb 300 propostes progressistes que avui presenta Pedro Sánchez li "sona bé" a Pablo Iglesias, però li crea desconfiança que s'hagi filtrat abans a 'El País'. "Si tu vols enviar un document a una formació política, potser el més assenyat no és enviar-lo abans al grup Prisa", ha apuntat el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, en una entrevista a 'Los desayunos de TVE'. "Si no, la gent pot pensar que és només un mecanisme de pressió mediàtica o de màrqueting", ha afegit. Iglesias ha acusat Sánchez d'estar buscant "excuses" per anar a eleccions el 10 de novembre.

En tot cas, el líder de la formació lila ha defensat que el llegirà amb detall i que "no el despatxarà en dues hores" com va fer a l'agost el PSOE amb el document que Podem li va enviar per reprendre les negociacions de cara a formar un govern de coalició.

Iglesias s'ha mostrat ferm en la seva exigència de tenir ministres de Podem, perquè segons ell "als documents hi caben totes les paraules boniques i totes les promeses, però després no es compleixen". El secretari general de Podem ha recordat que en el passat el PSOE ja s'ha compromès amb qüestions com regular els lloguers i les cases d'apostes, derogar la reforma laboral o publicar la llista d'amnistiats fiscals, unes promeses que després no ha complert. Iglesias ho atribueix al fet que ells no fossin al govern per vigilar els socialistes.

El líder de Podem s'ha mostrat molt dur amb Carmen Calvo, que l'havia acusat de fer la "pinça" amb la dreta per impedir que hi hagi un president socialista. "No s'ha de prendre la gent per imbècil. El PNB, Compromís, ERC... s'aliaran amb la dreta? Vostè creu que la gent és tonta?", ha etzibat Iglesias, que ha qualificat d'"humiliant" que el PSOE els acusi de votar amb la dreta mentre continua demanant l'abstenció "dels corruptes del PP".

Veu més a prop unes noves eleccions

Iglesias ha insistit que l'oferta de coalició que li va fer el PSOE al juliol era una "humiliació", però que l'acceptaria si s'hi afegissin les polítiques actives de treball. Segons Iglesias, el PSOE només va oferir un ministeri, Sanitat, i va elevar a ministeris les secretaries generals d'Igualtat i Habitatge, que Iglesias ha menystingut perquè tot i tenir un nom molt "pompós" no serveixen per evitar els desnonaments o regular els lloguers. "Quant val la paraula de Pedro Sánchez?", ha preguntat el líder de Podem, que ha criticat que l'oferta de fer una coalició caduqués en menys d'una setmana.

Asens demana al PSOE que concreti la seva alternativa al referèndum

Per la seva banda, el diputat d'En Comú Podem, Jaume Asens, considera que Sánchez ha assumit algunes de les seves propostes, però creu que falta "valentia" en algunes qüestions com és la regulació del preu del lloguer. Per Asens, la proposta del PSOE "sona bé" i, tot i que assegura que hi ha "desacords evidents", confia que quan els PSOE els truqui, puguin reprendre les negociacions.

Un dels desacords és en la crisi territorial. El diputat d'En Comú Podem recorda que la seva proposta per solucionar aquesta qüestió és celebrar un referèndum d'autodeterminació a Catalunya, que avui el PSOE ha tornat a rebutjar. Així, Asens ha instat Sánchez a proposar una alternativa al referèndum si creu que no és l'eina adequada. "Estem disposats a parlar-ne", ha assegurat. Asens, a més, també ha valorat positivament que Sánchez parli de "diàleg" amb Catalunya i no només del 155 per solucionar la crisi, però ha instat a concretar aquest diàleg. Pel diputat, només passa per reprendre la mesa de diàleg que va quedar aturada fa gairebé un any.

El PP el qualifica de "programa electoral"

Des del PP, el seu secretari general, Teodoro García-Egea, no ha entrat a valorar les propostes de Pedro Sánchez però ha qualificat el document de “programa electoral” i ha acusat el PSOE, igual que ha fet Unides Podem, de voler noves eleccions. “Sánchez està apostant per eleccions. Que ningú oblidi qui ha tingut la culpa [de la repetició electoral]. Ell és l’únic responsable de tenir el país paralitzat durant un any”, ha assegurat després de la reunió del comitè de direcció del PP.

García-Egea ha reiterat que els populars no s’abstindran per facilitar un govern socialista i ho ha justificat amb l’argument de que Pedro Sánchez “no és de fiar”. Segons el secretari general del partit, els pactes que el PSOE ha fet amb partits independentistes a ajuntaments de Catalunya i a Euskadi fan que el PP “mai es pugui abstenir mentre el PSOE continuï pactant” amb ERC, JxCat o Bildu.

stats