El discurs contundent de Julià de Jòdar en deu frases: "Ja no ens acontenta el pinso, volem sortir de la gàbia"

El diputat de la CUP ha estat l'encarregat de presidir la mesa d'edat que ha donat pas a la sessió constitutiva del Parlament

"No es pot fallar a la llibertat política d'aquest poble, tampoc a la justícia social", aquesta és una de les frases que ha pronunciat aquest dilluns, dia de constitució del Parlament de la XI legislatura, el diputat més gran de la cambra, l'escriptor  Julià de Jòdar, de la CUP. D'acord amb el reglament, la sessió constitutiva ha estat presidida per la mesa d'edat, formada pel diputat més gran i els dos més joves, Gerard Gómez del Moral (Junts pel Sí) i Joan Giner (Catalunya Sí que es Pot).

En un discurs contundent  a favor de la llibertat nacional i la justícia social, aquestes són les  frases més destacades de Julià de Jòdar:

1. "Jo formo part de la generació independentista que es va oposar a la Constitució espanyola, que no va significar ruptura, sinó impunitat".

2. "Aquest és un país que s'ha expressat al carrer, amb tantes marees verdes i blanques, tantes vagues generals i protestes arreu dels Països Catalans. Aquesta cambra és el fruit per acció d'una majoria independentista i per reacció d'una nova minoria a l'oposició".

3. "[La cambra] haurà de resoldre el conflicte [Catalunya-Espanya] en termes democràtics (...) i fundar un nou ordre ètic, jurídic i polític assentat sobre la igualtat i la justícia".

4. "Aquest Parlament, contemplat arreu del món, serà escenari de l'enfrontament entre la democràcia i el règim".

5. "El problema de les retallades afecta la majoria, el problema del patriarcat afecta la majoria, el problema de l'escola i l'ecologia ens afecta a tots [...] però, en canvi, a la minoria i els seus interessos els afecten les privatitzacions, els rescats bancaris o la corrupció".

6. "Ara ja no volem ser l'alternativa [referint-se a la participació dels partits catalans en el govern espanyol], sinó l'alteritat".

7. "Som un sol poble, plural i divers, amb desigualtats d'origen de classe que són intolerables i vergonyoses. Aquest hivern hi haurà milers de famílies que no podran pagar l'electricitat, gent gran desatesa".

8. "Cap govern guanyarà la legitimitat si no aplica mesures per pal·liar la situació [de crisi i pobresa]. No es pot fallar a la llibertat política d'aquest poble, tampoc a la justícia social".

9. "Ja no ens acontenta el pinso, volem sortir de la gàbia".

10. "Són temps de llibertat i justícia. Visca la terra".

Després del seu discurs, que ha inaugurat el nou mandat, s'ha procedit a la votació de la Mesa del Parlament. Els diputats han estat cridats un per un perquè dipositessin el seu vot, una elecció que s'ha allargat gairebé dues hores. La diputada de Junts pel Sí Carme Forcadell ha estat escollida presidenta de la cambra amb un total de 77 vots; Lluís Corominas (Junts pel Sí) serà el vicepresident primer mentre que per C's, José María Espejo-Saavedra, ocuparà la vicepresidència segona. Els secretaris seran, per aquest ordre, Anna Simó (Junts pel Sí), David Pérez (PSC), Joan Josep Nuet (Catalunya Sí que es Pot) i Ramona Barrufet (Junts pel Sí).

Més continguts de