Política 06/10/2016

Javier Fernández avisa que el PSOE no donarà estabilitat a Rajoy: "Haurà de buscar la governabilitat dia a dia"

El president de la gestora del PSOE, que ja ha parlat amb el líder popular, rebutja terceres eleccions i prepara el terreny per a l'abstenció

Ara
2 min
El president de la comissió gestora del PSOE, Javier Fernández. EFE

MadridEl president de la gestora del PSOE, l'asturià Javier Fernández, prepara a poc a poc el terreny per a l'abstenció dels socialistes en la investidura a Mariano Rajoy. En una entrevista a 'El Rojo Vivo', de La Sexta, ha rebutjat la celebració d'unes terceres eleccions perquè creu que serien tant dolentes per al PSOE com per als espanyols i ha advertit el president del govern espanyol en funcions que els socialistes, si s'abstenen, "en cap cas proporcionaran estabilitat" al seu govern i que "el PP haurà de buscar la governabilitat dia a dia". "La qüestió és: el PSOE vol anar a unes terceres eleccions que no volen ni els ciutadans i que poden anar molt malament per al partit?", s'ha preguntat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Javier Fernández ha anunciat que ahir ja va parlar per telèfon amb Rajoy i que té intenció de reunir-s'hi més endavant. Previsiblement serà després de la reunió del comitè federal que haurà de decidir la posició del PSOE en la investidura. El líder asturià ha reiterat que vol que sigui aquest òrgan qui decideixi la posició el partit i no pas que es faci una consulta a la militància, com reivindicava Pedro Sánchez. També ha fet una "crida a la responsabilitat" de tots els diputats socialistes que asseguren que votaran 'no' sigui quina sigui la decisió del comitè federal. L'última de fer-ho ha estat la diputada per Saragossa Susana Sumelzo. Està previst que la reunió se celebri entre el 16 i el 22 d'octubre. Fonts dels partit no descarten que sigui entre setmana.

"Gairebé hem comès un delicte de silenci"

El president de la nova gestora del PSOE ha fet autocrítica per no haver decidit abans com volien desencallar la governabilitat de l'Estat. Sense apuntar directament a Sánchez, ha reclamat "apurar" el temps que queda per abordar aquest debat. "Gairebé hem comès un delicte de silenci", ha admès.

Sobre la possibilitat d'unes terceres eleccions, ha alertat que el PP "s'enfortiria" i que podria arribar fins i tot als 170 escons a les portes de tornar a fer "polítiques per majoria absoluta". "¿Podem permetre que el PP sigui més fort i que faci polítiques per majoria absoluta a canvi de convertir-nos en una referència ètica i tenir capacitat per denunciar-los?", s'ha preguntant, abonant el terreny per a l'abstenció. També ha alertat que, si i fos així, s'estudiaria a les escoles de política de tot el món com el PSOE va permetre que el PP passés dels 137 escons actuals a 170.

Crítiques al PSC per estar "capficat" en el seu procés intern

Un dels principals dubtes és què farà el PSC en la votació al Congrés per fer Rajoy president. Els socialistes catalans ja han advertit que mantindran el seu 'no'. Javier Fernández ha assenyalat que "el PSC està immers en un procés intern pel seu congrés i capficat en el debat dins de la seva pròpia organització". Un cop decideixin si Miquel Iceta o Nuria Parlon prenen les regnes del partit, decidiran sobre la "relació" amb el PSOE. El president de la gestora ha rebutjat també que el PSC defineixi Espanya com una "federació plurinacional". "Jo estic amb la declaració de Granada i el partit està a Granada", ha conclòs.

stats