Política 07/11/2015

Gabriel Rufián, candidat d'ERC a les eleccions generals del 20-D

El membre destacat de Súmate, que ha estat escollit per amplíssima majoria al consell nacional dels republicans, farà 'ticket' amb Joan Tardà

Laia Vicens
2 min
Gabriel Rufián i Joan Tardà, números 1 i 2 de la candidatura d'ERC a les eleccions del 20-D, aquest dissabte / ACN

BarcelonaL'activista independentista Gabriel Rufián ha estat escollit com a cap de llista d'ERC al Congrés. Així ho ha aprovat per amplíssima majoria el consell nacional que la formació celebra aquest dissabte a Barcelona. En concret, la llista encapçalada per Rufián ha rebut 122 vots a favor, 2 en contra i 5 en blanc. Ahir es va fer públic que l'exjutge Santi Vidal serà el cap de llista d'ERC al Senat, una decisió que el consell nacional també ha validat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el seu primer (i breu) discurs com a candidat, Rufián, que ha estat aclamat pels 130 consellers nacionals i rebut a crits d'"independència", ha agraït "l'acte de generositat enorme" de Joan Tardà. La comissió de llistes d'ERC havia proposat que Tardà fos el candidat, però en una executiva prèvia al consell nacional, el dirigent republicà ha demanat fer un pas enrere i ha proposat que Rufián sigui el cap de llista el 20-D. Segons fonts d'ERC, Tardà ho hauria decidit per motius "estratègics, polítics i personals".

El nou candidat ha assegurat que és un "honor" compartir projecte amb Tardà i ha desitjat tenir "la meitat de decència i dignitat que ell". "Ell és el número u, jo només estic aquí de passada", ha afirmat. Rufián ha promès que farà "una cosa tan simple i tan grossa com defensar el vot dels catalans" a Madrid. Ha acabat el seu discurs amb la frase "Visca Catalunya justa i lliure!".

Al seu torn, Tardà ha assegurat que els diputats d'ERC al Congrés defensaran "la legitimitat del Parlament" i, "tant de bo", ha dit, la del govern català, des de "l'internacionalisme, el republicanisme i el progressisme". Ni Rufián ni Tardà han fet cap menció a l'actualitat política a Catalunya ni a les negociacions amb la CUP per investir un president.

Els candidats de Lleida, Tarragona i Girona

Darrere del tàndem Rufián-Tardà hi anirà Ester Capella, fins ara senadora d'ERC, Ana Surra i l'independent Joan Capdevila, mentre que a la llista del Senat hi ha Mireia Ingla i Jordi del Río, d'Avancem.

A més, s'han aprovat per una enorme majoria les llistes de les altres demarcacions del país, que estaran encapçalades per Xavier Eritja (Lleida), Teresa Jordà (Girona) i l'independent Jordi Salvador (Tarragona).

Membre actiu de Súmate

Rufián (Barcelona, 1982) és un membre destacat de Súmate, l'entitat independentista formada per castellanoparlants, i també era membre del secretariat nacional de l'ANC, fins que fa pocs dies va dimitir per poder concórrer a la llista d'ERC. De fet, va donar-se a conèixer, sobretot, a partir de la seva intervenció a la Via Lliure, la manifestació que va omplir la Meridiana aquest 11-S, en què va intervenir en castellà.

Fill i nét d'andalusos, Rufián va créixer a Santa Coloma de Gramenet. És diplomat en relacions laborals i té un màster en direcció de personal per la UPF. Col·labora com a opinador en diferents mitjans de comunicació.

stats