Publicitat
Publicitat

ENTREVISTA A SALVADOS

Jordi Pujol: "Ara votaria que sí en un referèndum per la independència de Catalunya"

L'expresident afirma a 'Salvados', que emet la Sexta per a tot l'Estat, que ja no té "arguments contra els independentistes, perquè tenen raó"

L'expresident Jordi Pujol ha assegurat aquest vespre al programa 'Salvados', presentat per Jordi Évole, que "s'estan trencant, s'han trencat o s'estan esquerdant els ponts entre Espanya i Catalunya". "Crec que hi ha una voluntat, clara, clara, clara, d'Espanya de portar-nos a allò que anomenem la 'residualització', que a poc a poc això de Catalunya es converteixi en alguna cosa residual", ha afirmat per explicar el malestar de cada cop més catalans amb l'Estat i ha insistit que ja no té "arguments contra els independentistes, perquè tenen raó" , tot i que fins ara hagi estat treballant per un altre objectiu. "Ara votaria que sí en un referèndum per la independència de Catalunya", ha reconegut Pujol, que no sap si en cinc anys haurà passat res que el torni a fer canviar d'opinió. De fet, ha definit aquest gir com un "fracàs" seu i d'Espanya per no haver sabut trobar l'encaix de Catalunya, tot i que ha deixat caure que manté "la recòndita esperança que la situació es torci cap a bé" i no calgui el trencament.

Igualment, però, ha defensat també: " Jo abans que res sóc català i defenso Catalunya, la seva llengua, la cultura i això és una prioritat. Això és compatible amb ser espanyol? Sí".

L'expresident s'ha referit igualment a la situació econòmica i ha afirmat que "Espanya en el seu conjunt s'ha comportat com un nou ric", tot i que està segur que "sortirà de la UVI". S'ha mostrat especialment molest amb José Luis Rodríguez Zapatero, de qui ha dit que "ha tingut el problema que ha enganyat molt la gent" i ha subratllat que "la frase de Zapatero 'missió complerta' [després de la sentència del TC contra l'Estatut] va ser molt desgraciada". "Què cony volia dir amb aquella frase?", s'ha preguntat. De José María Aznar ha explicat " és un home de caràcter fort i té una virtut, és complidor", tot i que en la intimitat mai li va parlar en català. De fet, Pujol ha criticat dels seus dos partits que "el PP i el PSOE s'haurien d'avergonyir, no per raons polítiques sinó ètiques, de fer l'ús que han fet del tema del català en les seves campanyes".

Pel que fa al terrorisme, Pujol ha recordat que CiU sempre ha donat suport a l'Estat i, tot i que no sabia de l'existència dels GAL, ha raonat: "Quan hi ha una guerra, hi ha una guerra, entengui'm. La policia lluita contra gent que assassina i l'Estat lluita contra gent que assassina". Ha assegurat igualment que en tots els casos internacionals similars hi ha hagut guerra bruta.

RE

Més continguts de