CONSULTA
Política 02/01/2014

Rull veu "naïf" l'actitud del PSC d'intentar una reforma federal de la Constitució

El dirigent de CDC avisa que seguirà insistint perquè els socialistes se sumin a CiU, ERC, ICV i la CUP en la petició de celebrar el referèndum

Efe
3 min

BarcelonaEl secretari d'Organització de CDC, Josep Rull, ha qualificat aquest dijous de "naïf" el plantejament del PSC de proposar una reforma federal de la Constitució en un context de "recentralització" per part del PP, tot i que ha confiat que els socialistes encara acabin sumant-se al pacte de la consulta sobiranista. "El que ha d'explicar el PSC és com es procedeix a la reforma de la Constitució, qui són els seus aliats o quina és la majoria parlamentària que volen construir a Catalunya i Madrid per fer-ho viable, quan el context actual és el d'un PP absolutament abocat a un procés de recentralització", ha dit Rull.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions a Efe, el dirigent convergent ha conclòs: "Al PSC hi ha alguns plantejaments i una actitud que, com a mínim i en el millor dels casos, és naïf". Ha explicat que és una "ingenuïtat" dels socialistes "demanar aquest encaix quan, en aquests moments, les forces polítiques del conjunt de l'Estat tenen unes dificultats extraordinàries per frenar aquesta tendència d'involució en drets democràtics que està impulsant el govern del PP, de desmantellament dels principis de la Transició i de recentralització".

Tot i així, Rull ha assegurat que la seva formació "seguirà insistint" que el PSC "se sumi" a CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP quan en el ple del dia 16 d'aquest mes votin al Parlament a favor de la proposició de llei que reclamarà al Congrés la transferència de competències a Catalunya per convocar la consulta sobiranista el 9 de novembre. "Fem exactament el que el PSC ens va demanar que féssim, que busquéssim el mecanisme dins de la legalitat per arribar a un acord amb l'Estat. I utilitzem un mecanisme que el PSC ja va avalar quan es va fer l'Estatut del 2006, que era utilitzar la via de l'article 150.2 de la Constitució", ha recordat.

I és que CDC "no vol donar per perdut" el PSC, ha assegurat Rull, que ha defensat que "no té sentit que un partit de la tradició democràtica del PSC i que neix de les mateixes bases del catalanisme, en aquests moments doni l'esquena justament a allò que li ha donat sentit històricament".

Rull s'ha referit, a més, al fet que els votants del PSC s'haurien sentit "més còmodes" amb el seu líder, Pere Navarro, si hagués aparegut a la "foto" del pacte de la consulta al Palau de la Generalitat, i no "brindant" en la commemoració del Dia de la Constitució a la Delegació del govern a Catalunya al costat de PP i Ciutadans. "Creiem que per als militants, els quadres, les bases i els electors del PSC és més satisfactòria una foto amb Artur Mas, Jordi Turull, Oriol Junqueras, Joan Herrera i David Fernández que una amb Llanos de Luna, Alícia Sánchez-Camacho i Albert Rivera. La immensa majoria dels seus votants se senten més còmodes amb un PSC al costat de forces catalanistes i de forta tradició democràtica", ha opinat.

Entrada d'ERC a Govern, no prioritària

D'altra banda, sobre una eventual entrada d'ERC al Govern, Rull ha ressaltat que l'objectiu ara és "no gastar energies en aquest debat" i que en tot cas s'"utilitzarà la mateixa recepta que amb la consulta: parlar poc sobre el tema i, si correspon, parlar-ne i acordar-lo en el temps precís". "Però en aquests moments, tot el debat al voltant d'aquesta qüestió el volem evitar. Si és convenient aquesta eventualitat, el president la posarà sobre la taula i parlarà quan toqui i amb el responsable que toqui d'ERC, que, evidentment, és Oriol Junqueras. Si és la millor solució per al país, ja ho veurem durant els pròxims mesos", ha sentenciat.

stats