Política 08/10/2019

Errejón tria un sobiranista com a candidat a Barcelona

Berta Ballester serà la número dos i Raimundo Viejo el número tres a la llista de Catalunya

Mireia Esteve
3 min
El líder de Més País, Íñigo Errejón, en una imatge d’arxiu.

BarcelonaEl politòleg Juan Antonio Geraldes encapçalarà la llista de Més País a Barcelona. Segons ha avançat El Periódico i ha pogut confirmar l'ARA, el que va ser número dos de Guanyem Sant Boi -una candidatura integrada pels comuns, la CUP, Som Alternativa i Moviment d'Esquerres- serà el cap de llista de la candidatura que Errejón presenta a la capital catalana. Segons ha pogut saber l'ARA, la número 2 serà Berta Ballester, propera a l'entorn de Més Madrid, i l'exregidor i exdiputat Raimundo Viejo serà el número tres de la llista.

Geraldes és exmilitant de Comunistes de Catalunya. Va deixar la militància quan va comunicar a la formació que seria el número u de Més País a Barcelona. Geraldes explica a l'ARA que el partit li va dir que "no era compatible" una cosa amb l'altra. Joan Josep Nuet és el secretari general de Comunistes de Catalunya, una formació que està integrada a EUiA. Segons fonts consultades, el número u de Més Barcelona -el nom que portarà la candidatura de Més País a la capital catalana- és una persona pròxima a Nuet. Ara bé, la formació ha emès un comunicat negant que hagin participat en la recollida d'avals -tal com s'havia especulat- per a la candidatura d'Errejón a Barcelona. Al comunicat, el partit assegura que en cap moment ha entrat a valorar la possibilitat de formar part de la candidatura de Més País.

Geraldes formava part del sector sobiranista dels comuns. De fet, va participar en diversos actes de la plataforma Sobiranistes i es va integrar a la candidatura de Sant Boi sota aquest paraigües. En conversa amb l'ARA, el cap de llista d'Errejón per Barcelona es defineix com a federalista i assegura que treballarà per un referèndum d'autodeterminació, tot i que votaria en contra de la independència.

Íñigo Errejón va aconseguir aquest dilluns, in extremis, els 5.000 avals que necessitava per presentar una candidatura de Més País a Barcelona. Tot i que el termini per presentar totes les candidatures per al 10 de novembre s'acabava dilluns a la nit, fins a última hora la cúpula de Més País va estar reunida per decidir els noms que formarien part de la llista de Barcelona. L'únic nom que va transcendir va ser el de l'exregidor i exdiputat Raimundo Viejo que, segons fonts consultades, ocupava un dels primers llocs de la candidatura.

Els comuns van demanar a Errejón que no es presentés a Barcelona

La decisió d'Errejón de presentar-se a Barcelona ja ha generat les primeres reticències. Aquest dilluns a la nit la número dos de la candidatura de Més País a Madrid, Clara Serra, va dimitir perquè no estava d'acord amb la manera com el partit d'Errejón s'havia presentat a tot l'Estat i, concretament, a Barcelona. Considera que és un error presentar una candidatura que competeixi amb la d'En Comú Podem. De fet, la direcció dels comuns ha mostrat públicament el seu desacord amb les intencions d'Errejón i des de bon principi van tancar la porta a sumar-se a Més País. “És una greu irresponsabilitat i trenca ponts per al futur”, apunten fonts de la direcció. La setmana passada la cúpula dels comuns va contactar amb Errejón per demanar-li que no presentés cap llista a Barcelona per no dividir el vot. El líder de Més País, però, no va cedir.

També ho van fer organitzacions com Equo, Podem Catalunya i el corrent federalista de Catalunya en Comú. Aquest dimarts, l'alcaldessa de Barcelona i líder dels comuns, Ada Colau, ha mostrat el seu suport a Clara Serra a través de Twitter:

stats