Publicitat
Publicitat

DEFUNCIÓ

Mor Juan María Bandrés, fundador d'Euskadiko Ezkerra i figura clau per desmantellar ETA pm

El lletrat va negociar amb l'UCD la dissolució de la banda armada, es va donar de baixa d'EE el 1994 i va patir un vessament cerebral l'octubre de 1997

Juan María Bandrés , fundador de Euskadiko Ezkerra ( EE ) i una de les figures clau en la transició al País Basc , ha mort aquesta matinada , segons han confirmat fonts del Govern Basc. Nascut a Sant Sebastià al febrer de 1932, va ser l' únic president d'EE , diputat , senador , parlamentari basc i eurodiputat , a més de membre del Consell General Basc , al govern preautonòmic .

Advocat de membres d'ETA durant la dictadura franquista , va ser un dels lletrats defensors del sistema de Burgos , el 1982 va ser l'encarregat de negociar amb el govern de la UCD la dissolució d'ETA politicomilitar , la qual cosa li va valer ser amenaçat per ETA militar . Tanmateix, la seva trajectòria en la defensa dels drets humans li va reportar nombrosos reconeixements , com el premi Olof Palme , la Creu d'Honor de Sant Raimon de Penyafort o la Gran Creu de la Solidaritat .

Bandrés , que es va donar de baixa del PSE -EE el 1994, dos anys després de conduir a Euskadiko Ezkerra a la integració amb el PSE ,  va patir un vessament cerebral l'octubre de 1997 , pel qual va ser intervingut a Madrid i va tenir una llarga estada a l'hospital guipuscoà especialitzat en dany cerebral Aita Menni .

RE

Més continguts de