20/03/2015

Junqueras tiba la corda amb Mas

3 min
DOS LÍDERS QUE BUSQUEN (I PER ARA NO TROBEN) SINTONIA 
 Artur Mas i Oriol Junqueras, dimecres al ple del Parlament, es van enfrontar públicament per la gestió del 9-N i per la data i el format de les plebiscitàries. Al gener els líders de CiU i ERC van refer els acords i tot segueix sobre el pla previst, però les enquestes no acompanyen, la confiança segueix sota mínims i Junqueras ho fa evident de manera periòdica.

BarcelonaERC i, particularment, el seu líder, Oriol Junqueras, van tornar a evidenciar ahir la falta de confiança cap a CiU i Artur Mas malgrat que fa just dos mesos que van renovar, amb el suport de l’ANC, Òmnium i l’AMI, l’acord de governabilitat per encarar amb garanties d’èxit les plebiscitàries del 27 de setembre. Dimecres al vespre Junqueras va qüestionar que les eleccions es convoquin el dia acordat. I ahir al matí els republicans van deixar en evidència la debilitat parlamentària de CiU unint-se a l’oposició per censurar la gestió del conseller de Sanitat, Boi Ruiz. No el van reprovar, com pretenien la resta de grups, amb ICV-EUiA al capdavant, però van facilitar un càstig parlamentari a un dels consellers més qüestionats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El clima de confiança perdut les setmanes prèvies al 9-N no s’ha refet. On els republicans veuen dilacions i un intent de revifar la llista conjunta liderada per Mas, els convergents al·leguen una “tremenda decepció” i recorden que de la seva boca no en surt mai un retret (“Tot el contrari del que detectem per part seva”) i que el compliment d’acords és el previst. Neguen, a més, voler revifar la llista conjunta -“Perquè complim els acords encara que no ens vagi bé com a partit”, asseguren-. “Estem tips de sentir que no som fiables, que som corruptes i insensibles socialment”, afirmen, però prefereixen mirar endavant i esperar que ERC reflexioni.

En qualsevol cas, l’últim atac de Junqueras a Mas va durar poques hores perquè el líder d’ERC va acabar retractant-se als passadissos del Parlament per no obrir una crisi pública en un moment en què les enquestes no són tranquil·litzadores per als líders del procés: CiU, a qui l’últim CEO donava entre 31 i 32 escons, no remunta, i ERC, que se situava just per davall, pateix una certa tendència a la baixa en comparació a les expectatives de fa un any.

“Segur que complirem”

En declaracions a Ràdio Sant Vicenç dels Horts, el municipi del qual és alcalde, el líder republicà va afirmar, quan se li preguntava per si seguiria a l’alcaldia passat el 27-S, que caldrà veure-ho: “Perquè és un element d’incertesa, primer hi ha d’haver eleccions, que esperem que sí però encara no s’han convocat”. Ahir va intentar frenar la polèmica afirmant que no en té “cap dubte perquè la data està acordada i segur que les parts compliran”. El pacte preveu la creació d’estructures d’estat (tres experts proposats per ERC començaran ben aviat a cooperar amb el Govern per consensuar-ne la posada en marxa) i també eleccions de caràcter plebiscitari, però amb diverses llistes independentistes, que ara treballen internament i també amb l’ANC per definir els fulls de ruta cap a l’estat propi.

Mentre el procés intenta fer camí, també hi ha la gestió del dia a dia. I Boi Ruiz és un dels consellers més qüestionats. L’oposició, singularment el PSC i ICV-EUiA, intenten sovint posar en contradicció ERC fent-la triar entre l’esquerra i Mas. Ahir va tornar a passar. Es votava una reprovació promoguda per ICV. Els republicans van fer equilibris, tot i que els convergents són conscients que aquest conseller, igual que Felip Puig, no estan entre els favorits de Junqueras. ERC, queixosa perquè ha donat “temps” a Ruiz per corregir les seves polítiques i no ho ha fet, es va abstenir i la majoria simple de l’oposició davant la solitud de CiU va fer prosperar una “censura” a les polítiques de Salut per haver provocat una “degradació dels serveis” a partir de “retallades de pressupostos” fins a “punts inassumibles”. Junqueras va ordenar als seus diputats que en un altre punt votessin amb CiU contra la reprovació del conseller. Però ni això ni la rectificació de les declaracions va rebaixar la tensió entre dos socis que es necessiten.

El PP es nega a reconèixer Altafaj i a reunir-s’hi

L’eurodiputat català del PP, Santiago Fisas, s’ha negat a reunir-se amb el representant permanent de la Generalitat davant la Unió Europea, Amadeu Altafaj (a la foto). El parlamentari popular ha respost per carta a una invitació seva en què li advertia que, “mentre mantingui” un càrrec que “és una figura reservada a la representació dels estats”, no participarà en cap acte que organitzi. Fisas també li retreu que la seva “activitat principal, fins ara, hagi sigut promoure la independència de Catalunya davant les institucions europees” i defensar “un projecte de separació i divisió de la societat”. L’eurodiputat popular, per contra, li demana que es limiti a “les relacions econòmiques i culturals”.

La carta és una resposta a una invitació que Altafaj va remetre als nou eurodiputats catalans (dos d’ERC-NECat, dos de CiU, dos de C’s, un del PSC, un d’ICV i Fisas) per reunir-se la setmana vinent. L’eurodiputat popular li exposa que, a diferència d’alguns companys de partit, ell defensa que la Generalitat tingui un delegat a Brussel·les, però li retreu que homologui el càrrec al del representant permanent espanyol i que centri la seva tasca a promoure i defensar el procés català.

stats