Política 15/07/2019

Junqueras demana al president del Parlament Europeu que adopti "mesures urgents" per garantir-li la immunitat

El líder d'ERC adreça una carta a David Sassoli en què li recorda que, pel seu càrrec, té la potestat de "confirmar els privilegis i immunitats del diputat afectat"

Ara
2 min
Oriol Junqueras, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaEl líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha demanat aquest dilluns al president del Parlament Europeu, David Sassoli, que adopti "accions urgents" per garantir-li la immunitat. En una carta enviada al president Sassoli i als seus companys eurodiputats del grup dels Verds/ALE, l'exvicepresident argumenta la seva demanda segons l'article 8 del reglament intern de l'Eurocambra, que estableix que el president del Parlament Europeu pot "confirmar els privilegis i immunitats" d'un diputat que "sigui detingut o vegi restringida la seva llibertat de moviment en vulneració manifesta dels seus privilegis i immunitats".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Junqueras, en presó provisional a l'espera de la sentència de Tribunal Suprem (TS) que jutja el Procés, recorda en l'escrit que el tribunal li va denegar la possibilitat d'anar a la Junta Electoral Central (JEC) per jurar la Constitució després de ser escollit eurodiputat en les eleccions del 26 de maig. Actualment, la seva immunitat parlamentària continua en l'aire, a l'espera que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) s'hi pronunciï. Va ser el mateix TS qui va acceptar elevar el cas al Tribunal de Luxemburg per saber si Junqueras ja gaudeix de la immunitat parlamentària europea i, en cas afirmatiu, si se l'ha de posar en llibertat, tal com va sol·licitar la defensa

"Se'm va negar el permís penitenciari per poder complir aquest requisit", explica Junqueras en referència a la negativa de la JEC de poder anar a jurar la Constitució. Segons justifica l'exconseller a la carta, això "suposa una restricció desproporcionada" al seu dret a la participació i representació política.

Així mateix, al document enviat al president Sassoli, Junqueras recorda que Carles Puigdemont i Toni Comín es troben en una situació semblant a la seva. "A l'exili des de l'octubre del 2017, es troben en una situació similar, perquè van ser escollits diputats europeus però no se'ls va permetre agafar l'acta", explica Junqueras. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea va admetre a tràmit un recurs de Puigdemont i Comín per ser reconeguts com a eurodiputats, que està estudiant. Amb tot, l'1 de juliol va rebutjar les mesures cautelars que sol·licitaven per poder ocupar l'escó al Parlament en la primera sessió de la cambra.

stats