Política 01/07/2019

Marchena pregunta al Tribunal de Luxemburg si ha d'alliberar Junqueras de forma automàtica

El Suprem eleva tres preguntes per saber si el líder d'ERC ja té immunitat com a eurodiputat

Ara
2 min
Oriol Junqueras durant la seva intervenció en l'interrogatori al Suprem en el judici al Procés

BarcelonaLa llibertat d'Oriol Junqueras depèn ara del Tribunal de la Unió Europea (TJUE). El president de la sala del Procés, Manuel Marchena, ha demanat directament a l'òrgan amb seu a Luxemburg que determini si el president d'ERC i eurodiputat electe, Oriol Junqueras, "ha de ser alliberat de forma gairebé automàtica". En la qüestió prejudicial elevada al TJUE, el Tribunal Suprem incorpora tres preguntes per saber si Junqueras ja gaudeix de la immunitat parlamentària europea i, en cas afirmatiu, si se l'ha de posar en llibertat. Abans de rebre resposta, el que ja ha fet Marchena és suspendre la resolució del recurs de súplica que havia presentat l'advocat de Junqueras contra la decisió de no permetre-li agafar les credencials d'eurodiputat. El Suprem resoldrà un cop sàpiga què n'opina Luxemburg.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En concret, el Suprem ha elevat tres preguntes a Luxemburg. La primera és si "la immunitat de la Unió Europea és vigent abans de l'inici del període de sessions per a un acusat de delictes greus en situació de presó provisional, acordada judicialment per fets anteriors a l'inici del procés electoral en què va ser proclamat electe al Parlament Europeu". Afegeix, a més, que en el cas de Junqueras no ha rebut permís penitenciari per recollir les credencials i jurar la Constitució.

En cas que el TJUE determini que la immunitat s'assoleix abans de la primera sessió plenària, el Suprem torna a incidir en el fet que Junqueras no ha complert els requisits que marca la llei electoral espanyola per convertir-se en eurodiputat de ple dret: "¿Persisteix la interpretació extensiva de l'expressió 'període de sessions' tot i la ruptura transitòria de la seva expectativa de prendre possessió del seu escó?"

I en cas que també a aquesta pregunta el Tribunal de Luxemburg respongui afirmativament, Marchena encara n'afegeix una tercera: "¿L'autoritat judicial que ha acordat la situació de presó resultaria obligada, a la vista de l'expressió 'quan es dirigeixi al lloc de reunió del Parlament Europeu o en torni' de l'article 9 del protocol 7, a aixecar la situació de presó en termes absoluts, de forma gairebé automàtica, per permetre el compliment de les formalitats i desplaçaments al Parlament Europeu?" O bé apunta si s'hauria d'atenir a una ponderació entre els drets i interessos de la justícia espanyola i els de la immunitat que ostentaria el president d'ERC.

No hi ha cap referència ni a Carles Puigdemont ni a Antoni Comín, tot i que s'han afegit al recurs de súplica de Junqueras aquest dilluns al matí.

stats