Política 17/11/2018

La Junta Electoral permet a Adelante Andalucía fer mítings a les presons

La coalició entre Podem i IU sol·licitava el dret dels presos a rebre informació electoral

Ara
2 min
La Junta Electoral permet a Adelante Andalucía a fer mítings a les presons

MadridLa Junta Electoral Central (JEC) ha autoritzat a Adelante Andalucía, la coalició entre Podem, IU, Izquierda Andalucista i Primavera Andaluza, a oferir tres mítings durant la campanya electoral andalusa dins les presons, un fet inèdit fins ara en democràcia. Segons recullen diversos mitjans, la JEC ha atès el requeriment de la candidatura d'esquerres a través d'una consulta a la secretaria general d'Institucions Penitenciàries, que ha conclòs que no hi ha impediments legals per celebrar actes polítics en aquests centres.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La decisió, que la Junta Electoral ha fet pública aquest divendres, recorda que l'article 25.2 de la Constitució declara que "el condemnat a pena de presó" té "els drets fonamentals d'aquest capítol, a excepció dels que es vegin expressament limitats pel contingut de la resolució condemnatòria, el sentit de la pena i la llei penitenciària". A més, afegeix que la llei orgànica general penitenciària estableix que els presos "podran exercir els drets civils, polítics, socials, econòmics i culturals, sense exclusió del dret de sufragi".

La petició va ser feta per la senadora María Isabel Mora, portaveu en les comissions de justícia i interior del Senat, que remarca el dret dels presos a rebre informació electoral, al mateix temps que avisava que seria "inconcebible" que el govern espanyol, presidit per Pedro Sánchez, pogués denegar aquesta proposta. "Seria molt greu que es minvi el dret que tenen els presos de poder rebre informació política", va sentenciar abans que es donés a conèixer el dictamen.

La confluència de Podem i IU i les dues forces andalusistes liderada per Teresa Rodríguez ha mostrat especial interès a donar a conèixer el seu programa en tres centres penitenciaris de la província de Sevilla. El primer míting es va celebrar ahir divendres a la sala d'actes de Sevilla I i hi van assistir candidats per Sevilla, amb Maribel Mora al capdavant. Les institucions penitenciàries van denegar acreditacions als mitjans perquè s'han de demanar amb antelació. El segon míting tindrà lloc a Sevilla II el 22 de novembre, i el tercer, al centre penitenciari de la localitat d'Alcalá de Guadaíra, el 27 de novembre.

stats