Política 29/04/2019

La Junta Electoral Central impedeix a Puigdemont, Ponsatí i Comín presentar-se a les europees

La decisió és recurrible al Tribunal Suprem i també al Tribunal Constitucional

Núria Orriols
3 min
El candidat de Junts per Catalunya a la investidura, Carles Puigdemont, als carrers de Copenhaguen, on aquesta setmana va fer-hi una conferència.

BarcelonaLa Junta Electoral Central (JEC) ha decidit excloure l'expresident Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí de la llista a les eleccions europees. Així ha resolt els recursos de Ciutadans i el PP, que van impugnar la la candidatura de l'excap de l'executiu perquè els tres exiliats no figuren en el cens de residents exteriors i han "fugit", a parer seu, de la justícia espanyola. La JEC ha conclòs que estima parcialment aquestes peticions i procedeix a deixar fora de la proclamació de candidats a les eleccions europees els tres candidats. En aquest sentit, insta JxCat a substituir-los per altres persones complint les quotes d'igualtat de gènere que marca la llei electoral, ja que tal com queda la candidatura sense els exiliats no ho fa. Té fins aquest dilluns a les sis de la tarda per fer-ho.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'advocat de Puigdemont Gonzalo Boye ho ha denunciat a través de les xarxes socials: "Davant el triomf ahir de l'independentisme, la JEC ha decidit excloure Puigdemont de les llistes europees per intentar frenar una altra victòria. Ha posat en risc la viabilitat de les eleccions europees".

A través d'un comunicat que signen conjuntament Puigdemont, Comín i Ponsatí, asseguren que la JEC "pretén impedir una candidatura que proposa portar la veu de l'1 d'Octubre i de la República Catalana a la institució parlamentària que representa tots els ciutadans europeus" i ho titllen de "flagrant vulneració d'un dret fonamental com és el sufragi passiu". Per això avisen que desplegaran totes les accions jurídiques tan a nivell espanyol com europeu per "defensar els drets dels tres candidats i dels electors a votar". L'expresident i els exconsellers ja avisen que no es resignaran a acceptar "una resolució que contradiu la legislació espanyola i europea".

Però a més, també interpreten la decisió de la JEC com una "demostració de connivència entre un sistema judicial que hauria de ser independent amb determinats interessos polítics". Segons fonts coneixedores, la decisió de la JEC és recurrible davant la sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem en un termini de dos dies i, després, al Tribunal Constitucional. El recurs d'empara a l'alt tribunal es pot presentar en el marge dels dos dies posteriors a la resolució del Suprem i aquest tindrà tres dies per resoldre. Tot això abans de començar la campanya electoral.

En cas que finalment l'expresident i els exconsellers quedin exclosos de les eleccions europees, JxCat hauria de substituir-los a la candidatura. Ara per ara el número quatre de la llista és l'exdiputat d'Eusko Alkartasuna Gorka Knörr i la consultora política resident a Brussel·les Erika Casajoana.

El cap de llista de JxCat al Congrés, Jordi Sànchez, ha reaccionat a través de Twitter denunciant que l'exconseller Lluís Puig sí que s'ha pogut presentar a les eleccions al Senat i, en canvi, la JEC no deixa concórrer els altres exiliats a Europa. "És l'expressió de la persecució particular contra el president Puigdemont. Vergonya democràtica", ha dit.

Qui també ha sigut ràpid en reaccionar i atribuir-se el mèrit ha sigut el Partit Popular. El partit de Pablo Casado –que va presentar el recurs juntament amb Ciutadans– s’ha felicitat per la decisió: "Puigdemont no podrà presentar-se. Això és gràcies al PP, que hem estat atents", ha subratllat el secretari general popular, Teodoro García Egea.

ERC acusa la JEC "d'intentar silenciar l'independentisme"

ERC ha criticat aquest dilluns l'exclusió per l'art de la Junta Electoral Central (JEC) de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí de les llistes de JxCat a les eleccions europees. Una decisió "injusta i arbitrària", segons han denunciat els republicans en un comunicat. ERC ha recordat que tots tres tenen els drets polítics intactes i ha afirmat que la intenció de la JEC és "silenciar l'independentisme".

Tot i que Esquerra considera en el comunicat que els candidats de JxCat "tenen tot el dret a ser a les llistes del Parlament Europeu", els republicans van descartar la presència de Comín a les seva candidatura per Europa precisament pels dubtes legals que generava la presència d'un candidat a l'exili, segons va explicar públicament l'exconseller de Salut.

Resolució de la JEC que prohibeix a Puigdemont, Comín i Ponsatí presentar-se a les europees
stats