Política 02/02/2016

Junts pel Sí i la CUP convoquen una taula de debat per estudiar com renegociar el deute de la Generalitat

Les dues formacions independentistes començaran a negociar els pressupostos la setmana que ve

Laia Vicens
2 min
Marta Rovira (ERC) i Gabriela Serra (CUP), sortint de la seu de l'ANC, on s'ha fet la segona cimera Junts pel Sí i la CUP / MANOLO GARCÍA

BarcelonaJunts pel Sí i la CUP obriran les negociacions pels pressupostos la setmana que ve. Ho faran a través d'una taula de treball específica, que es diferenciarà de les habituals reunions de coordinació entre les dues formacions, en què els diputats cupaires Gabriela Serra i Benet Salellas participen de la dinàmica parlamentària de JxSí. Però, a banda d'aquest grup de treball que encara està per definir, les dues formacions independentistes també convocaran una taula per debatre la renegociació del deute de la Generalitat que s'obrirà a altres forces polítiques. Així ho ha explicat el diputat de la CUP Albert Botran en una roda de premsa al Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Botran ha argumentat la convocatòria d'aquesta taula de debat recordant que és "injust" que les partides socials es limitin perquè la Generalitat hagi de retornar uns 10 milions d'euros als bancs durant aquest any. "Els interessos del deute són una llosa que impedeix que el Govern faci els mínims necessaris", ha lamentat.

Segons ha dit, la convocatòria d'aquest grup de treball és fruit de l'acord amb Junts pel Sí. Un pacte que ha de permetre "explorar al màxim la sintonia" entre les dues formacions, sense que això signifiqui que el Govern té garantida l'aprovació dels comptes. "La nostra obligació és traslladar la idea que hem de sobreposar la voluntat política per respondre a la situació d'emergència social", s'ha limitat a dir Botran. La CUP, de fet, fa dies que avisa que no aprovarà els pressupostos que presenti el conseller d'Economia, Oriol Junqueras, si són "injustos".

Per això, ha avisat que si bé l'any passat van votar en contra dels pressupostos perquè eren pensats "amb mentalitat d'austeritat i el rigor imposat per l'Estat", espera que els comptes per al 2016 "se sobreposin a aquestes imposicions" i incloguin el refinançament del deute i eliminin els concerts educatius a les escoles que segreguen per sexes, per exemple. De moment, Botran ja ha avançat que la formació anticapitalista "facilitarà" l'aprovació de la pròrroga pressupostària que es votarà aquest dimecres al ple, amb tota probabilitat mitjançant una abstenció, perquè entenen que és una "necessitat tècnica".

Reunió CUP-Puigdemont dimecres que ve

Dels pressupostos segur que se'n parlarà a la reunió del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, amb els representants de la CUP, que se celebrarà al Palau de la Generalitat dimecres que ve, 10 de febrer, i que tancarà la ronda de contactes amb tots els grups parlamentaris.

Segons han confirmat fonts de la formació independentista, hi aniran la presidenta del grup parlamentari, Mireia Boya, i dos diputats més, encara per determinar. Aquest dijous Puigdemont es reunirà amb el líder del PP, Xavier García Albiol, després que ja s'hagi reunit amb Inés Arrimadas (Ciutadans), Miquel Iceta (PSC) i Lluís Rabell (Catalunya Sí que es Pot).

stats