Política 09/04/2018

JxCat esmena aspectes tècnics de la reforma de la llei de presidència perquè el Govern pugui operar a distància

La iniciativa, tramitada per lectura única, és per investir a distància Carles Puigdemont

Ara
2 min
El candidat de Junts per Catalunya a la investidura, Carles Puigdemont, als carrers de Copenhaguen, on aquesta setmana va fer-hi una conferència.

BarcelonaJxCat ha presentat diverses esmenes a la seva pròpia reforma de la Llei de la Presidència per investir Carles Puigdemont a distància, amb l'objectiu d'harmonitzar la norma tècnicament perquè tot el Govern pugui operar a distància.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons les esmenes avançades per Europa Press i l'ACN, a les quals també ha tingut accés l'ARA, s'afegeixen tècniques, una de les quals perquè no sigui necessari que els consellers que marxin a l'estranger despatxin els seus assumptes a un altre sinó que puguin operar des de fora a través de mitjans electrònics o telemàtics.

Aquest dilluns a les dues del migdia s'acabava el termini per presentar les esmenes a la reforma de la llei de presidència, que va promoure el grup de JxCat el passat 9 de febrer. Ha estat l'única formació que ha presentat esmenes. Un cop siguin publicades, s'obrirà el termini perquè els grups puguin sol·licitar un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries. Aquest organisme tindrà set dies hàbils per pronunciar-se, ja que la reforma es tramita per lectura única.

Objectiu: no renunciar a Puigdemont

Junts per Catalunya va promoure la reforma de la llei de presidència per poder investir Puigdemont a distància, després que el Tribunal Constitucional dictés mesures cautelars per impedir-la el 30 de gener. A més, van demanar que el canvi legal es fes per lectura única. La iniciativa es va presentar en solitari, sense el consens amb ERC, i va generar rebuig en l'oposició.

El grup que lidera el president, tot i que busca un pla D per si el Tribunal Suprem veta Jordi Sànchez, ha assegurat repetidament que no renunciarà a la investidura de Puigdemont al llarg de la legislatura. De fet, ara que la justícia alemanya no l'extraditarà per rebel·lió aquesta opció guanya marge perquè no seria suspès preventivament dels seus drets com a diputat com la resta de presos polítics.

Tot i això, fonts de JxCat asseguren que es formarà Govern en les properes setmanes encara que no sigui amb la presidència de Puigdemont.

stats