Política 08/05/2018

JxCat es reuneix amb ERC i la CUP davant l'anunci imminent del pla D

Un cop el TC suspengui la llei de la presidència, Puigdemont anunciarà un nou candidat a la investidura

Núria Orriols / Aleix Moldes
2 min
Puigdemont convoca JxCat a Berlín per desfer els dubtes de la investidura

BarcelonaEl desenllaç de la investidura és imminent. Després de tres candidats vetats pel Tribunal Suprem i el Tribunal Constitucional –Carles Puigdemont, Jordi Sànchez i Jordi Turull–, aquesta setmana Junts per Catalunya presentarà l'anomenat pla D, amb la previsió que el ple d'investidura comenci abans del 14 de maig. El nom encara és una incògnita –més enllà de les travesses– i serà el president, Carles Puigdemont, qui l'anunciarà un cop el Tribunal Constitucional admeti a tràmit el recurs ja anunciat pel govern espanyol contra la llei de la presidència i la suspengui de manera cautelar. Per encarrilar la investidura, en les últimes hores JxCat s'ha reunit amb ERC i, segons fonts consultades per l'ARA, aquest matí també amb la CUP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les dates del ple d'investidura, però, encara ballen i dependrà, primer, de quan Puigdemont faci l'anunci i, després, de la data que fixi el president del Parlament, Roger Torrent, que és qui té la potestat de convocar la investidura. Fonts parlamentàries el situen entre dues dates: dissabte 12 i dilluns 14 de maig, o dilluns 14 i dimecres 16 de maig. Amb l'abstenció de la CUP, el que queda clar és que la investidura del nou president s'assolirà en segona votació.

JxCat i ERC comptaran amb 66 vots –ja que el Tribunal Constitucional permet, de moment, el vot delegat de Puigdemont i Toni Comín–, suficients per superar el vot en contra de la resta de la cambra, si els dos vots de Demòcrates es mantenen al costat de la majoria independentista quan facin la consulta interna sobre el candidat. Fonts consultades per l'ARA expliquen que la CUP ha insistit aquest dimarts que s'abstindrà davant la candidatura de qualsevol candidat que no sigui Carles Puigdemont. De fet, els anticapitalistes van apostar aquest dilluns per la "desobediència pacífica" a l'Estat i van reclamar a JxCat i ERC que segueixin el mateix camí.

Pel que fa al nom escollit per Puigdemont, la portaveu de JxCat, Elsa Artadi, ha assegurat aquest dimarts en una entrevista a 'El matí de Catalunya Ràdio' que encara no està decidit –ha dit que es busca un perfil "transversal"– i que tots els diputats "estan a disposició" del president. Les travesses de noms, però, ja fa dies que duren.

stats