Política 29/12/2016

JxSí i la CUP perdrien escons i perilla la majoria independentista en cas de noves eleccions, segons el CEO

La coalició independentista trauria entre 59 i 61 diputats davant dels 62 actuals, mentre que els anticapitalistes passarien dels 10 actuals a tenir-ne entre 6 i 8

Laia Vicens
2 min
Perilla la majoria independentista

BarcelonaSi se celebressin eleccions ara, Junts pel Sí tornaria a ser primera força però l'independentisme podria perdre la majoria absoluta que ara té al Parlament. Així ho revelen les dades de l'enquesta del mes de desembre publicada pel Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), que preveuen que la coalició del PDECAT i ERC retrocediria lleugerament, obtenint entre 59-61 escons (ara en té 62). La CUP, que ara té 10 diputats, en podria perdre entre 2 i 4 i quedar-se entre 6-8. Tenint en compte la forquilla baixa, doncs, l'independentisme perdria la majoria absoluta, fixada en 68 escons.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En segona posició s'afiança Ciutadans, que malgrat tot també perdria representació i passaria dels 25 escons actuals a 22-24. El PSC augmentaria discretament els seus 16 escons d'ara i passaria a tenir-ne entre 17 i 18, mentre que Catalunya Sí que es Pot també incrementaria la seva representació, d'11 a 14-15. El PP es mantindria amb 11-12 escons (ara en té 11).

Pel que fa la intenció directa de vot, JxSí obté un 27,1%, mentre que la CUP n'aconseguiria un 3,4%. En aquest sentit, un 14% dels votants que el 27-S va optar per la CUP ara votaria Junts pel Sí. Ciutadans rep un 6% en intenció directa de vot, el PSC un 9,3% i Catalunya Sí que es Pot un 9,6%. Com és habitual en els sondejos, el PP obté només un 2,2% en intenció directa.

Ja en l'última enquesta del CEO, el mes de novembre, la majoria absoluta perillava. Si es tenien en compte les dades per la franja baixa, la suma dels escons independentistes era de 66 escons: JxSí n'aconseguia entre 60 i 62, i la CUP podia perdre fins a quatre representants.

ERC guanyaria les generals a Catalunya

A les eleccions generals, ERC s'imposaria ara segons el CEO. Dels 9 diputats actuals, els republicans creixerien fins als 12-14 i avançarien així En Com´Podem, vencedor de les dos últimes eleccions generals a Catalunya, amb 12 escons. La confluència liderada per Xavier Domènech perdria entre 1 i 2 escons, segons el CEO.

Qui també perdria representació seria el PDECAT, que podria passar dels vuit escons actuals a només cinc (el CEO preveu entre 5-8 diputats). El partit que lidera Francesc Homs al Congrés només té un 5% d'intenció directa de vot, tretze punts menys que ERC i nou menys que En Comú.

El PSC mantindria els set representants d'ara, i el PP podria quedar-se amb els sis actuals o perdre'n dos, igual que Ciutadans. Ara amb 5 diputats catalans, per als de Juan Carlos Girauta, el CEO preveu entre 3 i 5 escons.

El sondeig ha estat realitzat pel Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat, a partir de 1.047 enquestes telefòniques fetes entre els dies 12 i 17 de desembre, la setmana de la declaració de Carme Forcadell al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), amb un nivell de confiança del 95% i un marge d'error de més/menys 3,04%.

stats