Política 09/04/2018

L'Agència de Drets Fonamentals de la UE rebutja valorar l'empresonament dels Jordis

El seu director evita respondre sobre la situació catalana en un debat al Parlament Europeu

Ara
2 min
Jordi Cuixart i Jordi Sànchez són a la presó des  del 16 d’octubre.

BarcelonaL'Agència de Drets Fonamentals de la Unió Europea ha evitat aquest dilluns valorar l'empresonament de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, segons ha recollit l'ACN. En un debat al comitè de Llibertats Civils, Justícia i Interior del Parlament Europeu, l'eurodiputat d'ERC Josep Maria Terricabras ha preguntat al director de l'agència sobre "què pensa de la situació dels líders de dues organitzacions de la societat civil catalana que sempre han treballat de forma pacífica i que en els últims sis mesos estan empresonats sense judici". Ho ha dit en al·lusió al lideratge de Cuixart al capdavant d'Òmnium Cultural i Sànchez al capdavant de l'ANC, que han promogut mobilitzacions multitudinàries a Catalunya des del 2012. I, des del 16 d'octubre, estan empresonats a Soto del Real acusats de rebel·lió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El director de l'Agència de Drets Fonamentals de la UE, Michael O'Flaherty, ha dit, però, ha defugit pronunciar-se sobre la qüestió, assegurant que no li pertocava. "Nosaltres només ens ocupem d'assumptes de competència europea, almenys fins ara", ha assegurat. L'Agència de Drets Fonamentals de la UE, amb seu a Viena, té un centenar de treballadors i està encarregada d'assessorar les institucions de la UE i els governs dels estats membres en matèries com "la discriminació, l'accés a la justícia, el racisme i la xenofòbia, la protecció de dades, els drets de les víctimes o els drets dels menors", entre d'altres.

Els Jordis, a l'ONU

El cas de Sànchez i Cuixart, però, juntament amb el del vicepresident, Oriol Junqueras, sí que s'està estudiant en el grup de treball sobre detencions arbitràries de les Nacions Unides. Un organisme que emet informes no vinculants però que té força moral en les seves resolucions. Les defenses, si els donen la raó, pretenen utilitzar aquests pronunciaments en la causa que instrueix el jutge Pablo Llarena al Tribunal Suprem.

Jordi Sànchez, a més, també ha acudit ja al comitè de drets humans de les Nacions Unides. Un òrgan quasi judicial que sí que emet recomanacions vinculants pels estats. Ara bé, no té capacitat de sanció per fer-les complir. El comitè va concedir-li mesures cautelars instant Espanya a garantir els seus drets polítics.

stats