Política 03/01/2018

L'Aragó regala un llibre als alcaldes de Lleida que recorda als vincles històrics amb Catalunya

Molts batlles tornaran el regal que inclou un pròleg del president aragonès que critica la "desraó absoluta del plantejament secessionista"

Ara
2 min
El president del govern de l'Aragó, Javier Lambán, durant el seu discurs emès per televisió en una estança de Monestir de Sixena i diverses obres exposades, al fons

BarcelonaEl govern d'Aragó ha editat un llibre amb el títol 'Tejidos de vecindad' i l'ha enviat de regal de Nadal a tots els alcaldes dels municipis lleidatans que limiten amb la seva comunitat. Segons explica el diari Segre, aquest llibre pretén recordar i estrènyer els vincles històrics entre l'Aragó i Catalunya, en ple Procés i després del polèmic trasllat de les obres de Sixena.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El llibre, a més, inclou un pròleg signat pel president de l'Aragó, Javier Lambán, i del president de la Diputació de Saragossa, Juan Antonio Sánchez, amb el qual critiquen la "desraó absoluta del plantejament secessionista" i la "negativa de la Generalitat a complir les sentències sobre els béns de Sixena", així com la suposada "pretensió de transvasar a Barcelona aigua de la conca l’Ebre".

Alcarràs ja l'ha tornat

Molts alcaldes lleidatans, que pensen tornar el llibre, com l'alcalde d'Alcarràs, Miquel Serra (ERC), que ja ha retornat l'obsequi. Serra ha acompanyat el llibre d'una carta en la qual destaca l'excel·lent relació del seu municipi amb l'Aragó i reclama el mateix respecte cap a la voluntat dels catalans que té el seu municipi amb els aragonesos. Per la seva banda, Pena ha afirmat que el que més li ha molestat és el caràcter alliçonador per part del president Lambán. "Com a veïns ens ha sabut greu que ells perdin la seva llengua i que ens retreguin que nosaltres defensem la nostra", ha agregat.

Aitona diu que Lambán és "piròman i bomber" alhora

Des d'Aitona, l'alcaldessa Rosa Pujol (PDECat) ha assegurat que el seu municipi s'ha vist amb la necessitat i obligació moral de retornar-lo: "Sense desmerèixer el gest de l'Institut, hem traslladat el nostre total desacord i contraposició amb el punt de partida, l'objectiu, les afirmacions i l'eix que vertebra el contingut d'aquest projecte".

Pujol critica l'ús de qualificatius com a excloent, desafiador, problema, superb, confrontació i manipulador per definir el procés "pacífic i democràtic que viu Catalunya, tal com es fa en aquest llibre". Aquestes afirmacions, al seu parer, "no afavoreixen gens a una convivència i a una fraternitat que des de Catalunya sempre s'ha defensat" ja sigui des d'una República catalana o compartint com fins ara un projecte estatal comú, ha afegit.

"Poca credibilitat pot tenir un polític que actua com a piròman i bomber alhora erigint-se i autoproclamant-se com a persona capaç de solucionar el que ells anomenen el "problema català" i d'establir una convivència fraternal entre les dues terres que, segons ell ha desaparegut, per culpa del procés català", ha insistit Pujol.

L'alcalde de Lleida, el socialista Àngel Ros, també ha rebut l'obsequi de les institucions aragoneses, encara que encara no l'ha valorat.

stats