Política 21/10/2013

L'Audiència Nacional decidirà si estén la sentència d'Estrasburg a tots els presos de la doctrina Parot

Encara que la resolució europea ha dictaminat definitivament a favor d'Inés del Río, dependrà de la interpretació que en faci el tribunal espanyol que els altres presos afectats surtin també en llibertat immediatament

Efe
2 min
L'edifici de l'Audiència Nacional, en una imatge d'arxiu / EFE

BarcelonaLa sala penal de l'Audiència Nacional espanyola estudiarà divendres les conseqüències de la sentència que ha emès aquest dilluns el Tribunal d'Estrasburg, que ha donat la raó definitivament a l'etarra Inés del Río –que va recórrer contra la doctrina Parot– però que no esmenta la resta de presos afectats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Com que la sentència europea se centra només en el cas de Del Río, l'anàlisi que en faci el tribunal espanyol és cabdal, ja que són els tribunals de cada país els que decideixen en última instància com s'apliquen les decisions d'Estrasburg.

Quan el juliol del 2012 es va conèixer la primera sentència, tant Del Río com altres presos d'ETA van demanar a l'Audiència Nacional que se'ls deixés d'aplicar aquesta doctrina, en virtut de la qual havien vist prolongat el temps efectiu de compliment de condemna, i que se'ls excarcerés.

Arran d'aquestes peticions en cascada –n'hi va haver 33–, el ple de la sala penal de l'Audiència Nacional, formada per 18 magistrats, es va reunir en diverses ocasions i el novembre del 2012 va acordar mantenir l'aplicació de la doctrina Parot per a Del Río i per a 23 presos etarres més.

Per prendre aquesta decisió, el ple va tenir només en compte els criteris del Tribunal Constitucional, sense entrar a avaluar la decisió europea perquè encara no era ferma, ja que el govern espanyol hi havia presentat un recurs.

Ara que sí que és ferma la resolució del cas Del Río, l'Audiència Nacional haurà d'establir com i quan es fa l'excarceració d'aquesta membre d'ETA i analitzar les conseqüències d'aquesta resolució en altres presos que es trobin en similars circumstàncies.

Els magistrats que formen la Sala Penal de l'Audiència Nacional hauran de decidir si ells mateixos adopten com a pròpia la doctrina d'Estrasburg o bé si esperen que vagin resolent-se els recursos dels altres casos que té pendents el tribunal europeu i els que es presentin a partir d'ara. Tot fa pensar que el resultat serà idèntic en tots els casos i que Espanya es pot trobar amb una cascada de sentències contra la doctrina Parot.

stats