L’atac a Blanquerna va ser “per amor a Espanya”

Un dirigent de la Falange equipara l’assalt del 2013 amb un ‘escrache’ en l’inici del judici

Volíem evitar una arenga independentista, fer una protesta pacífica per defensar l’amor i la unitat d’Espanya, cosa que, per cert, protegeix la Constitució”. Així va resumir ahir  l’assalt a la seu de la Generalitat l’Onze de Setembre del 2013 el primer dels quinze acusats en el cas, que aquesta setmana es jutja a l’Audiència Provincial de Madrid. Poc van diferir la majoria dels seus companys de files aquella Diada a Madrid: dirigents, afiliats i simpatitzants de la Falange, Alianza Nacional i Democracia Nacional. Ahir l’un darrere l’altre van assegurar que l’objectiu últim per irrompre amb violència al centre Blanquerna entre crits de “ No nos engañen, Cataluña es España ” va ser denunciar un “acte d’exaltació independentista”. “Es va decidir entrar per fer un escrache ”, va assegurar el secretari de comunicació de la Falange, Sergio Reguilón. “ Tots els espanyols haurien hagut de ser allà”, va dir davant la jutge.

La fiscalia opina el contrari, així com l’acusació particular, que integra tant l’exdiputat de CiU J osep Sánchez Llibre - agredit durant l’assalt- com la Generalitat i TV3 (en l’acció ultra també va ser agredit un càmera). El fiscal demana dos anys de presó per a tretze dels acusats, i fins a quatre anys per a dos d’ells pels delictes de desordre públic, danys, atemptat i coaccions. L’acusació particular va més enllà i parla directament d’ ultratge a la senyera i atemptat a l’autoritat, i demana fins a 16 anys.

Tots els acusats es van concentrar a negar aquest últim càrrec. Els set acusats que van declarar van esgrimir una versió comuna: l’acte es va convocar a través de les xarxes socials, tots hi van assistir a “ títol individual”, ningú va comandar l’assalt, desconeixen si es va tirar gas pebre, no sabien que es tractava d’una seu de la Generalitat -creien que era només una llibreria o un centre cultural amb relacions amb el Govern- i, el més important per lliurar-se de l’últim delicte, no sabien que a l’acte hi havia diputats i alts càrrecs.

“La cosa va sortir bastant bé”

Vam entrar tots junts, com una legió”, va assegurar Juan Luis López. Ell es va encarar al llavors delegat del Govern a Madrid, Josep Maria Bosch (Unió), però assegura que la discussió va ser “d’home a home”. Per a aquest simpatitzant de la Falange, “la cosa va sortir bastant bé”. En canvi, Pedro Chaparro, afiliat a Alianza Nacional, va lamentar que finalment haguessin entrat dins de l’edifici. Ell hi era acompanyat de la seva promesa i única dona acusada, Pilar, que segons alguns testimonis va escopir als assistents. “On va el Pedro hi vaig jo”, va dir, i va assegurar que no havia escopit a ningú. “A mi m’han educat molt bé per no ser una macarra, no és el meu estil”, va afegir.

Està previst que el judici continuï fins la setmana que ve i que dijous declari l’exdiputat Sánchez Llibre. Ahir, abans de començar el procés, als passadissos del jutjat d’instrucció número 30 de l’Audiència s’hi respirava molta testosterona i la sessió va passar entre s omriures de suficiència i riures histèrics.