EUSKADI BUSCA LA PAU
Política 09/08/2012

L'etarra amb càncer terminal avisa: excarceració o vaga de fam

L'etarra condemnat pel segrest de José Antonio Ortega Lara ha llançat un ultimàtum: o l'excarceren per la seva salut crítica o es declara en vaga de fam. Apel·la a les lleis penitenciàries, que l'avalen.

Marc Colomer
2 min
Martín Garitano (Bildu), va participar ahir en un acte en record de l'empresari assassinat per ETA el 2000 Joxe Mari Korta. Garitano i un dels fills de Korta es van donar la mà, en un gest insòlit.

BARCELONA"Ara sóc un malalt greu i, d'acord amb les seves lleis, tinc dret a ser posat en llibertat condicional; el meu temps s'està acabant, només demano passar-lo amb dignitat". Iosu Uribetxeberria és un pres d'ETA de 57 anys -els últims 15 a la presó- que compleix condemna pel segrest de José Antonio Ortega Lara. Recentment li han detectat metàstasi al pulmó i al cap del càncer de ronyó que li van diagnosticar fa set anys. Dimecres passat el van acostar des d'un hospital de Lleó a un altre del País Basc amb motiu de la ràpida evolució de la malaltia, per fer-li diverses proves.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'endemà de ser repatriat al País Basc, l'advocada d'Uribetxeberria, Ainhoa Baglietto, va sol·licitar a l'Audiència Nacional l'excarceració per l'estat avançat de la malaltia, ja terminal. Apel·la a la normativa penitenciària espanyola, que fixa un règim de llibertat vigilada per als presos amb malalties incurables, si els informes mèdics ho certifiquen.

En aquesta situació, Uribetxeberria, en una entrevista que va respondre per escrit i que ahir va publicar el diari basc Gara, adverteix: "Si em volen fer proves de molt de risc (morir-me o quedar-me paraplègic), no crec que sigui demanar massa que em deixin en llibertat controlada". I si l'hi deneguen? "No em quedarà cap més sortida que la vaga de fam". Admet que en la seva situació "no s'allargaria gaire", però "si l'odi arriba a aquest extrem, l'opció serà morir amb dignitat".

Al delegat al País Basc li és igual

Entre les reaccions més contundents en ple procés de pacificació del País Basc, destaca la del delegat del govern espanyol al País Basc, Carlos Urquijo. Per Urquijo, no té cap valor que "un miserable" demani ara "compassió". "A mi si aquesta persona comença una vaga de fam m'és absolutament igual", va etzibar en declaracions a Efe. El delegat va demanar ahir al fiscal superior de Justícia del País Basc, Juan Calpalsoro, que prohibeixi la manifestació que ha convocat l'entitat Herrira per reclamar l'alliberament del pres. Considera que cal actuar així pel risc que la protesta acabi esdevenint un "delicte d'enaltiment del terrorisme".

Uribetxeberria va demanar ahir un esforç a les víctimes d'ETA per avançar en el diàleg i construir un projecte de convivència per al País Basc. Precisament, el diputat general de Guipúscoa, Martín Garitano, de Bildu, va assistir ahir per primer cop a una concentració de record de l'empresari víctima d'ETA Joxe Mari Korta. Garitano i un dels fills de Korta es van donar la mà, en un gest històric.

stats