Política 08/07/2015

Margallo: "Grècia ha d'entendre que el dret a decidir no és unilateral"

El ministre d'Exteriors demana al govern de Tsipiras que expliqui què pensa fer per tornar els préstecs

Acn
2 min
El ministre José Manuel García-Margallo amb el nou secretari d'Estat per a la Unió Europea. EFE

MadridEl ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha emplaçat el govern grec a "acatar les regles del joc" i "entendre" que "quan un viu en comunitat el dret a decidir no és mai un dret unilateral, i el que afecta a tots s'ha de decidir entre tots". "El poble grec té dret a votar en referèndum el que cregui oportú, però ha de respectar també el que els altres 18 països haguem decidit votar en defensa dels nostres contribuents", ha dit Margallo, que un cop més ha emplaçat l'executiu de Tsipras a comunicar quins passos pensa fer per aconseguir un creixement que garanteixi que podrà tornar els préstecs que ha rebut fins ara.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions als passadissos del Congrés, Margallo ha explicat la situació a Grècia amb un símil sobre el que es produiria a una comunitat de veïns. "Jo no puc aparèixer a la junta [de la comunitat de veïns] dient que per votació entre els meus fills i la meva dona hem decidit que no pagarem totes les quotes que devem, que ampliarem la terrassa, que seguirem sense pagar les quotes dels anys futurs i que a canvi se'ns ha de seguir donant diners".

Segons el titular d'Exteriors, "el problema de Grècia no és de deute" perquè "es comença a pagar d'aquí a moltíssims anys" i és "molt inferior", per exemple, al percentatge del PIB que l'Estat destina al seu deute, un 2,25%. "El problema és de creixement, perquè la UE ha ofert un programa de 35.000 milions d'euros per ajudar a Grècia a créixer i ara correspon a Grècia dir exactament que faran perquè retornar els diners als creditors, que som tots els ciutadans europeus".

Margallo ha recordat que el 20 de juliol Grècia ha d'honorar una devolució al Banc Central Europeu, tot i que ja està en mora amb el Fons Monetari Internacional. "El temps està corrent en contra de tots nosaltres i ningú desitja més que Grècia continuï a la Unió monetària que el govern espanyol", ha dit. Amb tot, ha recordat que això "requereix esforços" i el govern Grec ha de tenir "el coratge de posar en marxa les reformes per créixer".

stats