Política 14/06/2019

Macron avisa Cs que l'aliança amb Vox "no és una opció" i qüestiona la seva entesa a Europa

El partit taronja no se sent al·ludit i assegura que no té cap acord amb l'extrema dreta

Efe
2 min
El president francès Emmanuel Macron, surt de la cabina de votació, a les eleccions europees del 26 de maig

ParísFrança segueix amb "gran preocupació" les negociacions de Cs a nivell local a Espanya i avisa el partit d'Albert Rivera que qualsevol aliança amb Vox podria suposar la seva exclusió del grup "centrista renovat" Renew Europe (Renovar Europa) al Parlament Europeu. "Considerem que l'aliança amb l'extrema dreta, com hem vist a Espanya, no és una opció", ha dit la secretària d'estat francesa d'Afers Europeus, Amélie de Montchalin, en una trobada amb corresponsals a París.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El grup Renova Europa –en el qual coincideixen La Républica en Marxa, el partit de Macron, i la formació taronja– "ha de jugar les seves cartes internes, els seus valors i límits i haurà de prendre decisions", ha assenyalat De Montchalin, mentre fonts de l'Elisis deixen clar –això sí– que qualsevol "plataforma comuna" entre Cs i Vox "qüestionaria" la cooperació del partit de Macron amb el d'Albert Rivera a nivell europeu.

El president francès no accepta "ambigüitats" ni "aproximacions" amb l'extrema dreta, avisen aquestes fonts, argumentant que no hi pot haver "incoherències" en un moment en què s'està definint el "perímetre" del grup Renovar Europa. "No hi pot haver incoherències ni ambigüitats", insisteixen des de l'Elisi, després d'assenyalar que observen i examinen amb "gran preocupació" una col·laboració entre Ciutadans i Vox en els pactes polítics que s'estan intentant tancar a Espanya.

Per contra, tant la secretària d'estat per a Assumptes Europeus com les fonts de l'Elisi han destacat el bon moment pel qual passen les relacions bilaterals entre França i Espanya, i la sintonia entre Macron i el president espanyol, Pedro Sánchez. "Estem molt a prop de Pedro Sánchez, això és veritat", ha afirmat De Montchalin, argumentant que el motiu és que "té unes prioritats per a Europa" que Macron comparteix.

Cs s'espolsa responsabilitats i Vox dispara contra Macron

Poc després que transcendissin aquestes reflexions des de París, fonts de Cs han deixat clar que el partit no se sent al·ludit per l'advertència del govern francès, ja que que no hi ha cap acord amb el partit de Santiago Abascal. El partit taronja recorda que en l'executiva del 3 de juny van aprovar que no s'asseurien a negociar acords de govern amb Vox en cap taula "a tres" i que no hi hauria pactes de govern tripartits.

També hi ha dit la seva el president de Vox, Santiago Abascal, que ha rebutjat la "intromissió" de l'Elisi a la política espanyola: "L'obstinació de Macron a tractar Espanya com si fos una província de França només és possible per la submissió d'alguns líders espanyols", ha escrit el líder ultra en un missatge a les xarxes socials, des d'on ha lamentat que "només Vox s'obstini a defensar la dignitat nacional davant una intromissió que humilia, sobretot, els que callen".

stats