ELECCIONS 20-D

Madina-Parlon: un tàndem per reconnectar amb l’esquerra?

Els socialistes, amb problemes per omplir, busquen frenar la fuga de vot a C’s i Podem

La d’ahir era l’estampa del que pot ser el futur tant del PSC com d’un PSOE que fa anys que perden quota de poder a un ritme vertiginós. Les cares que poden marcar l’era post-Iceta i el capítol posterior al d’un Pedro Sánchez que, si s’ha de jutjar per les enquestes, té lluny la presidència del govern espanyol. Núria Parlon i Eduardo Madina són, amb 41 i 39 anys respectivament, dos joves dirigents que s’han caracteritzat per tenir un perfil propi poc mal·leable pels barons del partit i que no han renunciat a assumir més quota de poder intern. Tots dos van fer tàndem ahir a Santa Coloma de Gramenet tot reivindicant-se davant dels dirigents que, sent generacionalment pròxims, estan al capdavant de Podem i es presenten com la nova esquerra hereva del 15-M.

“Es pensen que la política es fa a cop de Twitter o anant a platós de televisió. No tot val, la política es fa al carrer”, va sentenciar l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, una de les poques dirigents socialistes que pot presumir de tenir majoria absoluta i que va sospesar fer un pas endavant per agafar el timó quan Pere Navarro va dimitir. Hi va haver dos motius que la van fer enrere: el seu compromís amb l’alcaldia i les resistències al canvi que va trobar al PSC. Parlon volia fer net amb la vella guàrdia i situar dirigents nous i joves al capdavant del partit i també fer una revisió de les posicions polítiques. Com Madina, considera que els socialistes s’han de “retrobar” amb l’esquerra i no poden tenir una acció política condicionada pels interessos econòmics o els pactes amb la dreta. Ella, per exemple, està en contra de la molt alta tensió i de les rebaixes fiscals a BCN World, i va voler, en el seu dia, matisar el no del PSC al dret a decidir.

“Podem vol ser el PSOE i el PSOE no vol ser Podem. Benvinguts a un lloc on fa 36 anys que vivim”, va reivindicar Madina, que fa poc més d’un any va perdre la cursa contra Pedro Sánchez per aconseguir la secretaria general del PSOE. Ell, però, va ser el preferit a Catalunya. Els resultats del 20-D marcaran si el PSOE es veu obligat a tornar a renovar els seus lideratges, mentre en el cas del PSC està previst un congrés per triar nova direcció al març.

Rectificació de Ciutadans

Bona part del missatge del míting de Santa Coloma, però, es va concentrar a carregar contra el “masclisme” que, segons els socialistes, es desprèn tant del programa electoral de Ciutadans com de les paraules del seu candidat, Albert Rivera. La candidata del PSC a les eleccions generals, Carme Chacón, va demanar una “rectificació” de la seva “proposta immoral” de considerar tota la violència domèstica violència de gènere. L’exministra va anar més enllà i va acusar Rivera de ser l’autor d’un tuit publicat a l’abril en què suposadament denunciava que hi havia “més assassinats feministes que masclistes”.

Madina també va sortir en tromba contra les frases de Rivera “amb tuf masclista” i li va llançar una advertència: “Comences a fer cara de cunyat. Et penses que ho saps tot, i no”. Passada ja la meitat de la campanya, els socialistes comencen a treure tota l’artilleria per intentar una remuntada.

Més continguts de